Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Αυτόφωρο για όσους βλάπτουν το περιβάλλον προτείνει αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας ζητάει με εγκύκλιο του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας στις περιπτώσεις προσβολής του περιβάλλοντος.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ενόψει της θερινής περιόδου, τονίζει στην εγκύκλιο του πως σε περιπτώσεις όπως πυρκαγιές, απόρριψη λυμάτων, εκπομπή ρύπων κ.λπ πρέπει να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία. Η εγκύκλιος απευθύνεται προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών και με αυτή ζητείται η εγρήγορση και η άμεση παρέμβαση των αρχών όταν προσβάλλεται το περιβάλλον και καλεί τις αρχές να επιδεικνύουν αδιάλειπτο ενδιαφέρον στην πρόληψη και τον κολασμό αξιοποίνων πράξεων κατά του περιβάλλοντος.
Μάλιστα, σημειώνει ότι οι υπαίτιοι των αυτοφώρων εγκλημάτων, θα πρέπει να συλλαμβάνονται και στην περίπτωση των πλημμελημάτων να παραπέμπονται κατά την διαδικασία των άρθρων 417 επόμενα. Ακόμη, υπενθυμίζει ο κ. Πλίωτας τις συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 24) για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος οι οποίες κατοχυρώνουν την αυτοτελή προστασία του, όπως και το ποινικό οπλοστάσιο, όπως το χαρακτηρίζει «με πυλώνες τους βασικούς νόμους 1650/1986, 743/1970, 4042/2012 και τις οδηγίες 2008/99 και 2008198/ΕΚ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε