Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Αυτοί που έφυγαν το 2012 – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Αυτοί που έφυγαν το 2012 – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Σπουδαίες προσωπικότητες απο τα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες αλλά και πολιτικοί έφυγαν απο τη ζωή τη χρονιά που πέρασε.

Ιανουάριος

Στις 24 Ιανουαρίου η Ελλάδα συγκλονίζεται απο τον θάνατο σε τροχαίο, του μεγάλου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου σε ηλικία 76 χρόνων, που τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία τους “Η Αιωνιότητα και μια μέρα”.

Φεβρουάριος

Στις 6 Φερβουαρίου φεύγει από τη ζωή ο 88χρονος Αντόνι Τάπιες, καταλανός ζωγράφος και γλύπτης, τελευταίος μεγάλος καλλιτέχνης της ευρωπαϊκής πρωτοπορείας.

Στις 11 του ίδιου μήνα η αμερικανίδα τραγουδίστρια Γουίτνεϊ Χιούστον αφήνει την τελευταία της πνοή σε ηλικία 48 ετών. Η αμερικανίδα τραγουδίστρια του “I Will Always Loving You” βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο της, θύμα της κοκαΐνης και των καρδιακών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Μάρτιος

Στις 17 Μαρτίου πέθανε ο 91χρονος Τζον Ντέμιανιουκ , πρώην δεσμοφύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο Σόμπιμπορ. Εφυγε απο τη ζωή σε οίκο ευγηρίας στη Βαυαρία, περίπου ένα μήνα μετά την καταδίκη του σε πενταετή φυλάκιση για το ρόλο του στη δολοφονία 27.900 εβραίων.

Στις 25 του ίδιου μήνα φεύγει απο τη ζωή ο Αντόνιο Ταμπούκι σε ηλικία 68 ετών. Ιταλός συγγραφέας, που μετέφρασε τα έργα του πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσόα.

Απρίλιος

Στις 7 πεθαίνε σε ηλικία 76 χρόνων ο Φανγκ Λιζί, αστροφυσικός που ονομάστηκε “Ζαχάροφ της Κίνας” για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζούσε μετά τα γεγονότα της πλατείας Τιανανμέν το 1989.

Στις 11 του ίδιου μήνα ο Αχμέτ Μπεν Μπελά αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών. Ηταν ένας από τους ιδρυτές του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης και πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Αλγερίας.

Στις 17 του Απρίλη η Ελλάδα συγκλονίζεται απο τον θάνατο του μεγάλου Ελληνα ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνου.



Μάιος

Ενας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της εποχής μας και από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Λατινικής Αμερικής, ο Κάρλος Φουέντες φέυγει απο τη ζωή στις 15 του μήνα σε ηλικία 83 ετών. Μαζί με τους δύο νομπελίστες, τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και τον Περουβιανό Μάριο Βάργκας Λιόσα, o Kάρλος Φουέντες συντέλεσε αποφασιστικά στη μεγάλη «έκρηξη» και την ανανέωση της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Δύο μέρες αργότερα, στις 17, η αμερικανίδα “βασίλισσα της ντίσκο” Ντόνα Σάμερ πεθαίνει σε ηλικία 63 χρόνων. Η Σάμερ άφησε το σημάδι της στη δεκαετία του ’70 με τραγούδια όπως το “Love to love you baby”, “Last Dance” και “Hot Stuff”.

Στις 20 Απριλίου πεθαίνει η φωνή του “Stayin’ Alive”, Ρόμπιν Γκιμπ στα 62 του χρόνια. Ηταν ο τραγουδιστής των Bee Gees, του μόνου συγκροτήματος στον κόσμο που είχε ταυτόχρονα πέντε τραγούδια του στο Top Ten.

Ιούνιος

Στις 5 Ιουνόυ πεθαίνει ο Ρέι Μπράντμπερι, σε ηλικία 91 ετών. Αμερικανός συγγραφέας, μαιτρ της επιστημονικής φαντασίας. Εργα του το “Φαρενάιτ 451” (1953) και τα “Χρονικά του Αρη”(1950).

Στις 30 του ίδιου μήνα φεύγει από τη ζωή ο Γιτζχάκ Σαμίρ, 96 χρόνων πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, ένας από τους ιστορικούς ηγέτες της εθνικιστικής δεξιάς.

Αύγουστος

Στις 25 του μήνα η είδηση για το θάνατο του αμερικανού αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ συγκινεί όλο τον κόσμο. Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, με την αποστολή του διαστημοπλοίου Απόλλων 11, στις 20 Ιουλίου 1969, φεύγει απο τη ζωή σε ηλικία 82 χρόνων.



Σεπτέμβριος

Στις 3 του μήνα φέυγει απο τη ζωή ο Σουν Μιουνγκ Μουν (91 χρόνων), ιδρυτής της Εκκλησίας της Ένωσης, γνωστής ως αίρεση Μουν.

Στις 18, ο  ιστορικός γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας και ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Ισπανικού Εμφυλίου Σαντιάγο Καρίγιο, σε ηλικία 97 χρόνων.



Οκτώβριος

Ο Πρόεδρος της Αλγερίας από το 1979 ως το 1992 και  πρωτεργάτης του εκδημοκρατισμού των θεσμών της χώρας Τσαντλί Μπεντζεντίντ πεθαίνει στις 6 Οκτωβρίου σε ηλικία 83 χρόνων.

Στις 14 του ίδιου μήνα την τελευταία του πνοή αφήνει ο Νοροντόμ Σιχανούκ στα 89 του χρόνια. Ηταν τέως βασιλιάς της Καμπότζης και  “πατέρας” της ανεξαρτησίας της χώρας του.

Στις 18 Οκτωβρίου φεύγει απο τη ζωή σε ηλικία 60 χρόνων η ολλανδή ηθολοιπός Σίλβια Κριστέλ που έγινε γνωστή σε ηλικία μόλις 22 ετών όταν πρωταγωνίστησε στην ερωτική ταινία “Εμμανουέλλα”.



Νοέμβριος

Στις 4, πεθαίνει η κινεζικής καταγωγής βελγίδα συγγραφέας, Χαν Σουγίν σε ηλικία 95 χρόνων. Έγραψε περίπου 40 βιβλία για τη σύγχρονη Κίνα και ήταν πρέσβειρα καλής θέλησης της Κίνας του Μάο στη Δύση.

Δεκέμβριος

Δύο θάνατοι σημειώθηκαν στις 5 του μήνα. Ο ένας ήταν του βραζιλιάνου Αρχιτέκτονα  Όσκαρ Νιμάγιερ που πέθανε σε ηλικία 104 χρόνων. Ηταν σύμβολο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής που άφησε το αποτύπωμά του σε πολλές πόλεις του κόσμου.

Ο δεύτερος ήταν του αμερικανού πιανίστα της τζας και δημιουργού του “Take Five”, Ντέιβ Μπρούμπεκ σε ηλικία 91 χρόνων.

Πέντε μέρες αργότερα φεύγει ο σημαντικός ποιητής Αλκης Αλκαίος μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Χάρισε στην Ελλάδα σπουδαία ποιήματα και υπέροχους στίχους ενώ η συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο άφησε εποχή.

Στις 12 του ίδιου μήνα, ο ινδός μέτρ του σιταρ και πατέρας της Νόρα Τζόουνς, Ραβί Σανκάρ πεθαίνει σε ηλικία 92 χρόνων.


Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα του 2013 στην ανασκόπηση του Newsit

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε