Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Benjamin Spark: Ο Bιρτουόζος του σχεδίου

Benjamin Spark: Ο Bιρτουόζος του σχεδίου

Γνωρίζετε τον Benjamin Spark; Μα φυσικά και τον γνωρίζετε και αυτό το αντιλαμβάνεστε αμέσως μόλις αντικρίσετε τα έργα του.

Ο Benjamin Spark είναι ζωγράφος και γλύπτης και ανήκει στο κίνημα “Street Pop Brussels”, που υποστηρίζει τη σύνθεση της αμερικανικής pop κουλτούρας και της ευρωπαϊκής τέχνης του δρόμου.  Ο καλλιτέχνης, που απεικονίζει γνωστούς χαρακτήρες από κόμικς, γελοιογραφίες, διαφημίσεις και παγκόσμια σύμβολα της ανθρωπότητας, θα εκθέσει έργα του στην χώρα μας για πρώτη φορά στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο, που εγκαινιάζεται στις 30 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. με τίτλο «The possibility of an island» και θα παραβρεθεί στην έκθεση.

Ο Benjamin είναι ένας βιρτουόζος του σχεδίου, που με το πινέλο οργανώνει συναντήσεις μεταξύ των χαρακτήρων της αμερικανικής Pop Art και αυτών του αστικού ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ο Γαλλο-Βέλγος καλλιτέχνης, ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Στα 28 του χρόνια ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος. Μέχρι τότε, εργαζόταν  σε εταιρία που δημιουργεί ιστοσελίδες. Φοίτησε στη σχολή “Ecole Nationale des Beaux-Arts» στο Παρίσι και στη συνέχεια, για να βελτιωθεί, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ερωτεύτηκε παράφορα για τη ζωγραφική του Jean Michel Basquiat. Κοινωνικά ευαισθητοποιημένος συγκλονίστηκε από τον Basquiat, που χρησιμοποιούσε κοινωνικά σχόλια στα έργα του ως εφαλτήριο για βαθύτερες αλήθειες και ήταν ενάντια στις δομές και στα συστήματα του ρατσισμού και αποικιοκρατίας.

Ο καλλιτέχνης, ο οποίος ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, δημιούργησε ειδικά για την έκθεση στην Μύκονο μια νέα σειρά σύγχρονων έργων, στα οποία απεικονίζει γνωστούς χαρακτήρες από τα κόμικς, γελοιογραφίες, διαφημίσεις και παγκόσμια σύμβολα της ανθρωπότητας. Οι συνθέσεις του είναι γεμάτες από τις γελοιογραφίες της δεκαετίας του ’80, στις οποίες αντιπαραθέτει τους χαρακτήρες του που εκφράζουν έντονη συγκίνηση.

Ο κορυφαίος διεθνής καλλιτέχνης της πρωτοπορίας, ο Ισλανδικής καταγωγής Erro γράφει με αφορμή την έκθεση του Benjamin Spark στη Μύκονο: «Μου αρέσει η ενέργεια και η ζωτικότητα που αναδύεται μέσα από τα έργα του Spark. Η δουλειά του κρύβει μεγάλη δύναμη. Κάτι σαν «σπίθα», ένα αληθινό «λάκτισμα». Κοιτάζοντας τη δημιουργία του από τα πρώτα του χρόνια ως σήμερα, διαπιστώνεις πόσο καλά γνωρίζει να σχεδιάζει και πόσο πολύ έχει εξελιχθεί. Αν και τον γνωρίζω μόνο τρία χρόνια, ωστόσο είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης στην όλη πορεία μου ως σήμερα –και είμαι 84 χρονών- ο οποίος έχει έρθει στο ατελιέ μου και μου έχει εξηγήσει πως δουλεύει τα έργα του. Μαζί με τον υπολογιστή του, ήρθε και μου έδειξε κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο εργασίας του. Συνήθως, οι ζωγράφοι κρατούν τα μυστικά για τον εαυτό τους.

Είναι η πρώτη φορά που μπήκα, για να το πω έτσι, στο μυαλό ενός άλλου καλλιτέχνη. Και ξέρετε εμάς τους ζωγράφους μας απασχολεί το μέλλον, το τι θα αφήσουμε πίσω μας, το τι θα ακολουθήσει, με την ιδέα ότι όλα έχουν γίνει.

Ο Benjamin Spark ενσωματώνει μια από τις δυνατότητες του μέλλοντος. Δουλεύει απίστευτα γρήγορα και πολύ επιδέξια, αφού οι συνθέσεις του είναι εξαιρετικά προσεγμένες. Αυτή είναι μία από τις ομοιότητες μας.  Ο Spark σκέφτεται πως θα συνθέσει τον καμβά του πριν αποφασίσει το θέμα της ζωγραφικής του. Η σύνθεση είναι πράγματι πολύ σημαντική. Ο Benjamin Spark εκφράζει τη νεωτερικότητα και την εξέλιξη. Αντλεί από πολλά και διαφορετικά κινήματα τέχνης, αλλά εφευρίσκει μια νέα πραγματικότητα, μια νέα μορφή αφήγησης», καταλήγει ο Erro. 

Η έκθεση του Benjamin Spark στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts Μύκονος εγκαινιάζεται στις 30 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. παρουσία του καλλιτέχνη.  Διάρκεια έκθεσης 30 Ιουλίου-12 Αυγούστου 2016. Ώρες λειτουργίας 11.00- 15.00 και 19.00- 01.00.

ΤΗΣ ΖΕΤΑΣ ΤΖΙΩΤΗ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε