Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Capital Controls: Νέες ευνοϊκές αλλαγές στις τράπεζες – Πότε κάποιος θα μπορεί να βγάλει περισσότερα λεφτά

Capital Controls: Νέες ευνοϊκές αλλαγές στις τράπεζες – Πότε κάποιος θα μπορεί να βγάλει περισσότερα λεφτά

– Οι πολίτες θα μπορούν να εκταμιεύουν περισσότερα από 420 εάν θέλουν να πληρώσουν εισφορές
– Οι δανειολήπτες θα μπορούν να αποπληρώνουν μερικώς ή όλο το δάνειο υπό προϋποθέσεις
– Για να εξοφλήσεις ένα δάνειο θα μπορεί κάποιος μόνο με έμβασμα από το εξωτερικό ή με νέο δάνειο
– Τι προβλέπουν οι αλλαγές στα capital controls για τα στεγαστικά δάνεια
 

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στα capital controls, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου και η οποία δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές, ένας δανειολήπτης μπορεί πλέον να αποπληρώσει το δάνειο του ή μέρος αυτού με χρήματα που θα φέρει από το εξωτερικό ή με νέο δάνειο. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στεγαστικό δάνειο, να το αποπληρώσουν πλήρως εάν ο σκοπός τους είναι να πουληθεί και αρκεί εντός ενός μήνα να προσκομίσει το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας.

Οι εξαιρέσεις:

Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα με εξαίρεση:

α) την αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό,

β) την αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου

γ) την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο προς εξασφάλιση του δανείου βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την εξόφληση του δανείου συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη εξόφληση του δανείου.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα στους πολίτες να παίρνουν περισσότερα χρήματα από τις τράπεζες μόνο εάν θέλουν να αποπληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές ή άλλες, παράβολα και γραμμάτια που έχουν σχέση με τα δικαστήρια.

Η αναγκαιότητα της ανάληψης του συγκεκριμένου ποσού μετρητών αποδεικνύεται με βεβαίωση του πληρεξουσίου δικηγόρου αναφορικά με την ενέργεια στην οποία θα προβεί, απόσπασμα απόφασης, διάταξη, καθώς και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η αιτία καταβολής».

Επίσης με τις αλλαγές στα capital controls προβλέπεται:

–  Η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών, καθώς και η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό από τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και των έμμισθων προξενικών αρχών, καθώς και τους υπαλλήλους διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, οι οποίοι εξομοιώνονται με τα μέλη των διπλωματικών αποστολών, κατόπιν επίδειξης της ειδικής ταυτότητας που τους εκδίδει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε