Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

ΔΕΗ: Με κέρδη 1 δισ. αυξανουν τα τιμολόγια!

Παρά τα κέρδη ενός δισ. ευρώ το 2009 και τις ανατιμήσεις -32% την περίοδο 2005 με 2009 – η ΔΕΗ όχι μόνο προχωρά σε νέα αύξηση των τιμολογίων, αλλά και το κύριο “business plan” είναι ακριβώς αυτές οι ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Βήματος” αναλυτές εκτιμούν ότι εδώ και χρόνια η ΔΕΗ “προχωρούσε ολοταχώς σε ξέρα” καθώς στηρίζεται μόνο στα έσοδα από τις ανατιμήσεις χωρίς επενδυτικά προγράμματα που θα προωθούσαν την ανάπτυξη και θα εξασφάλιζαν νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, με το σημερινό προσανατολισμό εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια η επιχείρηση δεν θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο σε εποχές κρίσης όπως αυτή που ζούμε θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη να υπάρχει διάθεση χαμηλού ρεύματος. Ωστόσο η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από το 2013 όταν η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πληρώνει τεράστια ποσά για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που θα επιβαρύνουν κατά 30% με 40% τα τιμολόγια.

Βάσει των οδηγιών της τρόικας, το 40% των μονάδων της ΔΕΗ θα πωληθεί σε ιδιώτες ενώ ακόμη δεν έχει εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο τριετίας εν αναμονή οδηγιών από τις Βρυξέλες. Από το ΥΠΕΚΑ έχει τεθεί ο στόχος του 20% της ενέργειας να είναι “πράσινη” και να υπάρξει μείωση κατά 20% στην “βρώμικη” ενέργεια. Ωστόσο – σύμφωνα με το ΒΗΜΑ – δεν υπάρχουν υποδομές ένταξης δηλαδή υποσταθμοί και δίκτυα που θα στηρίξουν την παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε