Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 26 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

ΔΕΚΟ: Μείωση μισθών 10% - Κανένας μισθός πάνω από 4.000 ευρώ

ΔΕΚΟ: Μείωση μισθών 10% - Κανένας μισθός πάνω από 4.000 ευρώ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 09.12.2010 | 08:59
Πρώτη δημοσίευση: 09.12.2010 | 08:46

Η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προυπολογισμό εξοικονόμηση 800 εκατομμυρίων ευρώ από τις ΔΕΚΟ. Αυτή και μόνο είναι μια καλή δικαιολογία για να βάλει την σφραγίδα του στις μεγάλες περικοπές μισθών σήμερα το υπουργικό.

Πολλά είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν με επικρατέστερο όμως το εξής:

* Μείωση κατά 10% όλων των αποδοχών (βασικού μισθού, επιδομάτων και υπερωριών) για όσους λαμβάνουν πάνω από 1.800 ευρώ μεικτά τον μήνα. Από το όριο αυτό και κάτω δεν θα υπάρξουν περικοπές.

* Πλαφόν 4.000 ευρώ για τις μεικτές αποδοχές των εργαζομένων.

* Ορίζεται πως το συνολικό ποσό που χορηγείται για πρόσθετες αμοιβές προσωπικού (υπερωρίες και επιδόματα) δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του συνολικού μισθολογικού κονδυλίου κάθε ΔΕΚΟ.

Αυτά τα τρία και μόνο λένε από το υπουργείο Οικονομικών αρκούν για εξοικονόμηση δαπανών μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και λόγω της θέσπισης πλαφόν στις μεικτές αποδοχές οι απώλειες των υψηλόμισθων μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 30% με 40%.

Σημειώνεται οτι, οι αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς δεν αφορούν τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις και τις θυγατρικές τους.

Επιπλέον κατά τις ίδιες πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η κατάργηση των όποιων εξαιρέσεων έχουν γίνει από τον υφιστάμενο νόμο για τις ΔΕΚΟ.

Ετσι θα καταργηθούν όλες οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες έχουν εξαιρεθεί κάποιες επιχειρήσεις όπως η ΕΡΤ και το ΜΕΤΡΟ. Δηλαδή το ψαλίδισμα των αποδοχών εκτός απρόοπτου θα πιάσει και τους εργαζόμενους σε αυτές.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο