Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Δασικοί χάρτες – Υπο σκέψη τα πρόστιμα λέει στο Newsit o Yφυπ. Περιβάλλοντος Θ.Μωραϊτης

Με τους δασικούς χάρτες χτυπάμε τα μεγάλα συμφέροντα και τους καταπατητές δηλώνει ο Υφυπ. Περιβάλλοντος.
Τι λέει για τα πρόστιμα.

Επανάσταση για την Ελλάδα χαρακτήρισε τους δασικούς χάρτες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραϊτης, επισημαίνοντας πως οριοθετούνται κατά ενιαίο και αδιαμφισβήτητο τρόπο τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας μας.

Όπως δήλωσε στο Newsit ο υφυπουργός Περιβάλλοντος “επιτέλους, μετά απο καθυστερήση 180 ετών θα οριοθετήσουμε τα δάση μας και τις δασικές μας εκτάσεις κατά τρόπο ενιαίο, νομικά ισχυρό και αδιαμφισβήτητο. Ο πολίτης θα γνωρίζει τι είναι η κάθε έκταση για την οποία ενδιαφέρεται και δεν θα βρίσκεται μπροστά σε αυτές τις δυσάρεστες εκπλήξεις που είχε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Πλέον ο καθένας θα γνωρίζει για το κτήμα του, το χωράφι του, το ακίνητό του τα πάντα. Αυτο που θέλω να τονίσω και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν πολύ μεγάλη αναγκαιότητα για τη χώρα, για το περιβάλλον, για τη διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας αλλα και για τη διασφάλιση του Ελληνα πολίτη. Είναι μια δουλειά που έχουμε κάνει τους τελευταίους 15 μήνες, σήμερα αναρτήσαμε και είμαστε πράγματι υπερήφανοι για αυτό τον πρώτο δασικό χάρτη της χώρας. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι αυτό είναι μια βασική πολιτική επιλογη της κυβέρνησης. Είναι κάτι για το οποίο είχαμε δεσμευτεί πριν 18 μήνες και σήμερα πλέον παίρνει το δρόμο της υλοποίησης.

ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Ενας πολίτης που απλά και μόνο ήθελε να φτιάξει μια αποθήκη στο χωριό του μπορεί να περίμενε και 2 και 3 ίσως και 5 χρόνια για να μπορέσει να προχωρήσει, να πάρει μια πράξη χαρακτηρισμού απο το δασαρχείο. Όπως καταλαβαίνεται λοιπόν από τη στιγμή που μια συγκεκριμένη περιοχή, ο Δήμος έχει δασικό χάρτη, κανένας δε θα χρειαστεί να μπει σε όλη αυτή τη μεγάλη ταλαιπωρία.

ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΒΑΖΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Θέλω να τονίσω και να υπογραμίσω ότι εμείς δεν ξεκινήσαμε τυχαία απο την Αττική. Ξεκινησαμε από τα δύσκολα. Από εκεί που μπροστά στα μάτια όλων, κατέρρευσε κάθε έννοια νομιμότητας και αξιοπρέπειας της Ελληνικής πολιτείας. Εκεί που βρίσκονται σημερα τα πιο ισχυρά συμφέροντα στις δασικές εκτάσεις και τις πιο εκτεταμένες καταπατήσεις δημόσιας περιουσίας. Γι΄αυτό ξεκινήσαμε από την Αττική. Ξέρετε υπάρχει και μια ακομη κατηγορια πολιτών. Και ειδικά εδώ στην Αττική το βλέπουμε. Υπηρχε κόσμος ο οποίος εξαπατήθηκε από αετονύχηδες που τις τελευταίες δεκαετίες πούλησαν οτι δεν μπορείτε να φανταστείτε. Αυτός ο κόσμος σήμερα είναι μπροστά σε πολύ μεγάλα αδιέξοδα. Γι΄αυτο λοιπόν η πολιτεία παίρνει αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία. Νομοθετησαμε, προχωράμε σε ανάρτηση του νόμου και γρήγορα στην κύρωση, ώστε να δώσουμε λύσεις και οχι να δημιουργήσουμε μεγαλύτερα προβλήματα στον πολίτη.

YΠΟ ΣΚΕΨΗ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ – ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ

Αυτό είναι κάτι που δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμη. Αυτό όμως που θέλω να πω γιατι γίνεται μια πολύ μεγάλη κουβέντα γύρω από το τέλος της αντίρρησης. Εμείς αυτό το οποίο περιμένουμε, η εκτίμησή μας είναι ότι το 80% των αντιρρήσεων θα είναι για εκτάσεις έως 1.000 τετραγωνικά μέτρα, εώς ένα στρέμμα, δηλαδή το τέλος θα είναι γύρω στα 50 ευρώ. Αρα δεν νομίζω ότι πρέπει να μεγαλοποιουμε τα πράγματα. Πάντως το θέμα της επιστροφής των χρημάτων είναι κάτι που θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη στο Νewsit του Θ. Μωραϊτη:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε