Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

De Standaard για προσφυγικό: Η Ελλάδα είναι εγκαταλελειμμένη

Φωτο από reuters
Φωτο από reuters

«Ένας χειμώνας με το ηθικό στο ναδίρ» είναι ο τίτλος του άρθρου της De Standaard σχετικά με τα επιπλέον προβλήματα που έχει δημιουργήσει το ψύχος και η κακοκαιρία στους καταυλισμούς των προσφύγων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, η Ελλάδα είναι εγκαταλελειμμένη και έχει αφεθεί στη μοίρα της όσον αφορά το προσφυγικό, ενώ τα χιόνια και οι χαμηλές θερμοκρασίες ήλθαν να κάνουν τη ζωή στους καταυλισμούς ακόμη πιο δύσκολη.

Και όλα αυτά την στιγμή που η βελγική κυβέρνηση “κοκορεύεται” ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Μάλιστα, πολιτικοί όπως ο υπουργός Μετανάστευσης, T. Φράνκεν, πιέζουν για την ενδελεχέστερη εφαρμογή των κανόνων του Δουβλίνου. Κάτι που όπως επισημαίνει η εφημερίδα θα κάνει χειρότερα τα πράγματα για τη χώρα μας, καθώς θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο συνωστισμό προσφύγων στην πολύπαθη Ελλάδα.

Η εφημερίδα διερωτάται εάν η στάση αυτή της βελγικής κυβέρνησης και η απροθυμία της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, όπως και η ουσιαστική εγκατάλειψη της Ελλάδας, είναι σωστή από ηθικής απόψεως.

Στο μεταξύ σε άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα De Tijd, αναφέρεται ότι οι Σύριοι που εγκαταστάθηκαν το 2016 σε ευρωπαϊκές χώρες, απευθείας από την Τουρκία, με βάση την συμφωνία για το προσφυγικό, ανέρχονται σε 2.672.

Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της Frontex για το 2016, σύμφωνα με τα οποία οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα ανήλθαν στους 182.500, δηλαδή 79% λιγότεροι από το 2015, ενώ συνολικά οι πρόσφυγες που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη δεν ξεπέρασαν τους 364.000.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε