Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δείτε τα ωραιότερα, μικρά και μεγάλα …πουλιά !

Δείτε τα ωραιότερα,  μικρά και μεγάλα …πουλιά !

Mια διαφορετική “δραστηριότητα” όπου,  η ομορφιά,  δεν έχει να κάνει με το μέγεθος…  

Εννέα εκατομμύρια Ιάπωνες το γνωρίζουν… 
Όπως κι αρκετοί Αμερικανοί, Γάλλοι και Βρετανοί…
Αντίθετα, οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν ότι σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησάκι, με μόλις 533 κατοίκους, ζουν πέντε ζευγάρια του απειλούμενου σπιζαετού, ενός αρπακτικού πουλιού, που τείνει να εξαφανιστεί … 
Ο λόγος, για την Τήλο.

Εκτός, όμως, από το νησί των Δωδεκανήσων,  αρκετές ακόμη περιοχές στην Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, προσφέρονται για ένα είδος “διαφορετικού” τουρισμού, με ολοένα περισσότερους οπαδούς  και συγκεκριμένα το  «μπερντγουάτσινγκ» (birdwatching), της παρατήρησης δηλαδή,  άγριων πουλιών σε φυσικό περιβάλλον, που εξελίσσεται σήμερα, στο δεύτερο δημοφιλέστερο χόμπι σε Βρετανία και ΗΠΑ.

Ήδη, οι ελληνικοί βιότοποι προσελκύουν αρκετούς ξένους τουρίστες, είτε για οικολογικό/επιστημονικό τουρισμό, είτε επειδή απλώς επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές με το χόμπι τους. 

Δείτε κάποιες,  από αυτές,  τις πανέμορφες περιοχές…

ΤΗΛΟΣ, Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ 

Στις απόκρημνες ακτές του,  απαντώνται πέντε από τα μόλις 1.000 ζευγάρια σπιζαετών, που ζουν στην Ευρώπη (85-100 στην Ελλάδα), αλλά και 600-700 ζεύγη μαυροπετρίτη (από τα 6.000 που μεταναστεύουν) και 60-80 θαλασσοκόρακα (από τα 1.000 στην Ελλάδα). Το νησί έχει χαρακτηριστεί περιοχή «Νατούρα» (Natura) 2000 και Ζώνη Ειδικής Προστασίας στην Ευρώπη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΙΕΡΙΑ: ΤΟ ΑΛΦΑ ΚΑΙ ΤΟ …ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ BIRDWATCHING

Αν το birdwatching έχει τη δική του “αλφαβήτα”, για πολλούς αυτή σταματάει …στο δέλτα. Συγκεκριμένα, στα δέλτα των ποταμών Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, σε μια περιοχή κοντά στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν καταγραφεί 278 είδη πουλιών, από τα οποία 97 φωλιάζουν εκεί. Μεταξύ τους, ένα από τα συνολικά 6-7 ζευγάρια θαλασσαετών, που αναπαράγονται στην Ελλάδα! 

ΕΒΡΟΣ: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ

Λίγα σημεία στην Ευρώπη διαθέτουν τον φυσικό πλούτο του προστατευόμενου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίο, κοντά στα όρια Ευρώπης και Ασίας (Ν. Έβρου). Στο εθνικό πάρκο έχουν καταγραφεί 203 είδη πουλιών, εκ των οποίων 132 αναπαράγονται εκεί. Ανάμεσά τους, 21-28 ζευγάρια του σπάνιου μαυρόγυπα, που φωλιάζει στην περιοχή την τελευταία δεκαετία, με τον πληθυσμό του να αυξάνεται μετά το 1980.

ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ: ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΕΡΩΔΙΩΝ, “ΠΛΑΒΕΣ”, ΧΑΜΑΜ

Στη λίμνη Κερκίνη -στα 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, 604 χλμ απο την Αθήνα και 45 χλμ από τις Σέρρες- ο ουρανός μοιάζει να διεισδύει στο υγρό στοιχείο. Χρησιμοποιώντας κανό ή “πλάβες”, παραδοσιακές βάρκες της περιοχής, ιππεύοντας άλογα ή απλώς περπατώντας, ο επισκέπτης μπορεί να πλησιάσει τα άγρια πουλιά (αργυροπελεκάνους, μαύρους πελαργούς, λαγγόνες, αμμοπετρόκληδες κά) στη λίμνη και το παρυδάτιο δάσος.

Η Κερκίνη προσφέρει καταφύγιο σε πολλά ευρωπαϊκά και ασιατικά είδη πουλιών (έχουν καταγραφεί πάνω από 300), αλλά και σε βίδρες, κόκκινους σκίουρους, αγριόχοιρους και βουβάλια. Η λίμνη, με μεγάλες εκτάσεις καλυμμένες με νούφαρα, φιλοξενεί τις σημαντικότερες αποικίες ερωδιών τα Βαλκάνια. 

ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: ΦΥΣΗ, ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στο νοτιοδυτικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας, εκεί όπου ο Πατραϊκός Κόλπος συναντά το Ιόνιο Πέλαγος και εκβάλλουν οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος, βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους υδροβιοτόπους της Ν. Ευρώπης: η Λιμνοθάλασσα του Μεσολλογίου, που το χειμώνα φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες πάπιες και 32 από τα 38 είδη ευρωπαϊκών αρπακτικών, αργυροπελεκάνους, βασιλαετούς και όρνεα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε