Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Δέκα εκατομμύρια στις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τα επεισόδια

Η χορήγηση 10 εκατ. ευρώ από το ταμείο της Περιφέρειας Αττικής στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που καταστράφηκαν από τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου, μονοπώλησε τη συνεδρίαση του χθεσινοβραδινού περιφερειακού συμβουλίου.

Ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός δήλωσε: «Κάποιοι κακοπροαίρετοι έσπευσαν να με εγκαλέσουν πως πρότεινα τη διάθεση των 10 εκατ. ευρώ χωρίς την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου. Είναι σαφές ότι έχω το δικαίωμα να εισηγούμαι και να προτείνω τη λήψη διαφόρων μέτρων, ιδιαίτερα όταν έκτακτες περιστάσεις το απαιτούν. Είναι εξίσου σαφές ότι όλα τελούν υπό την τελική έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου. Σας καλώ λοιπόν να εγκρίνετε τη διάθεση του ποσού για την αποκατάσταση των καταστροφών που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας. Θέλω να σημειώσω ότι τα χρήματα αυτά δεν μας περισσεύουν, όμως η σκοπιμότητα διάθεσής τους είναι αναμφισβήτητη, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας».

Ο κ. Σγουρός υπενθύμισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν ασφαλίζουν τα μαγαζιά του κέντρου πλέον για τρομοκρατικές ενέργειες και με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται αποζημιώσεις.
Επίσης πρόσθεσε ότι η βοήθεια από την Περιφέρεια Αττικής θα διανεμηθεί στις 169 επιχειρήσεις που επλήγησαν με εξαίρεση τα καταστήματα τραπεζών. Αναλυτικά, είπε ότι 34 επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς, 56 υπέστησαν καταστροφές μεγάλου μεγέθους, 51 μεσαίου μεγέθους και 28 είχαν μικρές καταστροφές.

Όσον αφορά στα ποσά τα οποία θα διαθέσει η Περιφέρεια, 4.500.000 ευρώ θα διατεθούν στις ολοσχερώς κατεστραμμένες επιχειρήσεις, 2.650.000 σε όσες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, 2 εκατ. σε όσες υπέστησαν μεσαίες ζημιές και 850.000 σε όσες έχουν μικρές ζημιές.

Σχετικά με τα έργα της Περιφέρειας από τα οποία θα αφαιρεθούν τα χρήματα, ο κ. Σγουρός είπε ότι «υπάρχουν έργα που θα φέρουμε για αναμόρφωση. Είναι τα έργα για τα οποία δεν έχετε δουλέψει (σ.σ. τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου) και στα οποία δεν υπάρχει απορροφητικότητα». Σημείωσε δε ότι μόνο ένα μικρό κονδύλιο θα αφαιρεθεί από τα 30 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε, επίσης, στις συνεχείς οικονομικές πιέσεις που δέχεται η Περιφέρεια.
«Την ερχόμενη εβδομάδα η Περιφέρεια καλείται να πληρώσει 15 εκατ. ευρώ για τη Ρικομέξ, διαφορετικά θ’ αρχίσουν οι κατασχέσεις. Άλλα 43 εκατ. ευρώ αφαιρέθηκαν από την Περιφέρεια στο πλαίσιο των μειώσεων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από τα 225 εκατ. ευρώ που πρέπει να αποδοθούν στην Περιφέρεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της έχουν μετατεθεί από το υπουργείο Υποδομών, τελικά το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει καταρχήν μόνο 60 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο κ. Στεριώτης από τη ΔΕΗ, μου έστειλε έγγραφο με το οποίο ζητά από την Περιφέρεια 58 εκατ. ευρώ που οφείλονται από τη δεκαετία του 1990 για αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν πρόσφατα στην Περιφέρεια. Δεν έχω υπογράψει πρωτόκολλο παράδοσης- παραλαβής με το υπ. Υποδομών για να επωμισθούμε τέτοια χρέη».

Αναφερόμενος ειδικά στο δήμο Αθηναίων είπε ότι «θα πρέπει να βάλει και ο δήμος χρήματα για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων εμπορικών επιχειρήσεων, δεν μπορεί μόνο να μεταφέρει προτάσεις» και σημείωσε: «Δίνουμε στον δήμο Αθηναίων το Πεδίον του Άρεως και το Αττικό Άλσος, αλλά δεν τα δέχεται χωρίς να τα φτιάξουμε πρώτα».

Σχετικά με το θέμα των κρατικών ΚΤΕΟ, ζήτησε να προσέλθει στο περιφερειακό συμβούλιο ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, προκειμένου να διευκρινισθεί εάν είναι υπέρ του κλεισίματος των ΚΤΕΟ που θα έχει ως συνέπεια μαζικές απολύσεις.

Ο κ. Σγουρός παρακάλεσε επίσης τους συμβούλους «να μη μεταφέρουν το προεκλογικό κλίμα στην περιφέρεια», καθώς οι εκλογές μάλλον θα γίνουν τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ημερησίας διάταξης που συζητήθηκαν, το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε το έργο “Βελτίωση του οδικού τμήματος Κόμβος Ιππικού Κέντρου- Καλύβια- Λαγονήσι- Ανάβυσσος”. Στη συζήτηση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που διεκδικείται εδώ και 10 χρόνια -διότι μέχρι σήμερα όλη η κυκλοφορία για τον Σαρωνικό περνά μέσα από τα Καλύβια- ζήτησε από την Περιφέρεια να εγκρίνει κονδύλιο 300.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα.

Η συζήτηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ναυπηγείου της εταιρείας ΕΤΕΚΑ ΑΕ στο Πέραμα αναβλήθηκε, καθώς και η συζήτηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ελικοδρομίου της εταιρείας GREEK AIR ΑΕ στο Κορωπί, επειδή οι μελέτες που υποβλήθηκαν κρίθηκαν ανεπαρκείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετά το πλιάτσικο στα επεισόδια πωλούσαν ό,τι έκλεψαν στο Σύνταγμα

Η Αρχιτεκτονική Αθηνών θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών στο κέντρο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε