Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δεμένα τα πλοία Μ.Τρίτη και Μ.Τετάρτη – Προειδοποίηση ακόμα και επιστράτευσης από Διαμαντοπούλου

Μόνο για εκείνες τις ημέρες έχουν κοπεί ήδη 7.000 εισιτήρια! Τι θα γίνει με όσους επιβάτες δεν θα καταφέρουν να ταξιδέψουν κάποια άλλη μέρα. “Τραγικό συνδικαλιστικό λάθος η απόφαση της ΠΝΟ”, λέει ο Πρόεδρος των εμπόρων

Σοβαρά προβλήματα στους εκδρομείς του Πάσχα, στους νησιώτες, αλλά και σε τουριστικές επιχειρήσεις, θα προκαλέσει η απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει τελικά στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Μεγάλης Εβδομάδας, παρά τις έντονες πιέσεις τουριστικών φορέων και επιμελητηρίων, αλλά και παραγόντων της αγοράς.

Η ΠΝΟ σε σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της αποφάσισε να μη προχωρήσει σε ψηφοφορία, καθώς τα αιτήματα που απαντήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεν τους ικανοποίησαν και η απεργιακή κινητοποίηση της Μ. Τρίτης και Μ. Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Παράθυρο επιστράτευσης;

Η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με ανακοίνωσή της αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης και κατηγορεί την ΠΝΟ ότι κρατά όμηρους τους Έλληνες πολίτες, απειλεί την τουριστική περίοδο και προκαλεί ζημιά στην οικονομία και την εικόνα της χώρας.

Λέει επίσης ότι τρείς Υπουργοί της Κυβέρνησης συζητούσαν επί ώρες με την ΠΝΟ τα θέματα που τους απασχολούν και έδωσαν για μία ακόμα φορά εγγράφως εγγυήσεις για τις προθέσεις και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Για το επίμαχο θέμα του Οίκου του Ναύτου, μάλιστα, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση τη Δευτέρα στο γραφείο του Υπουργού Υγείας. “Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες καθώς και το γενικό συμφέρον. Θα το κάνει με κάθε τρόπο”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και καταλήγει: “Για μία ακόμα φορά ζητώ από την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΝΟ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες της.  Προσωπικά, τόσο εγώ όσο και οι άλλοι Υπουργοί, είμαστε διαθέσιμοι μέχρι και την τελευταία στιγμή για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απαραίτητη ενέργεια απαιτηθεί για την άρση του αδιεξόδου.”

Όπως δήλωσε στο Newsit o Γιώργος Τελώνης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας “είναι καταστροφική αυτή η απόφαση και προφανώς θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στους νησιώτες όσο και στους εκδρομείς της εορταστικής περιόδου, στους ακτοπλόους αλλά και γενικότερα σε όλους τους φορείς του τουρισμού καθώς θα χάσουν όλα τα έσοδα που περίμεναν να βγάλουν τις ημέρες του Πάσχα. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ο οποίος δήλωσε στο Newsit “η έκκληση του ελληνικού εμπορίου να ανακληθεί η 48ωρη απεργία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα δυστυχώς δε βρήκε αποδέκτες. Θεωρώ τραγικό λάθος, συνδικαλιστικό λάθος λίγο πριν το Πάσχα και λίγο πριν τις εκλογές να επιμένουν κάποιες εργασιακές ομάδες σε αιτήματα που ουτε κανείς μπορεί να τους τα υποσχεθεί, ούτε μπορεί να τα εφαρμόσει. Πρόκειται ουσιαστικά για αλληλοεξόντωση, είναι ένας κοινωνικός αυτοματισμός, δημιουργείται μια άσχημη εικόνα για τον κλάδο των ναυτικών που τραβάνε τα πάνδεινα. Τις ευθύνες τις έχουν αυτοί που ηγούνται των συνδικάτων και όχι ο έλληνας ναυτικός”.

Το υπουργείο Ανάπτυξης -αλλά και το υπ.Υγείας- διεβεβαίωσε χθες την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, ότι είναι ανοιχτό να διεξάγει διάλογο και να δώσει οποιεσδήποτε διευκρινίσεις και επι των γραπτών θέσεων που επιδόθηκαν χθες προς το προεδρείο της ναυτικής συνομοσπονδίας, μέσα στο Σαββατοκύριακο ακόμα και τη Δευτέρα.

Η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε χθες, μετά τη συνάντησή της με την ΠΝΟ, ότι η ναυτιλία και η ναυτεργασία έχουν μεγάλα και εκρηκτικά προβλήματα και δήλωσε ότι στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων συζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις και λύσεις, στο πλαίσιο του εφικτού και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, σε όλα τα μεγάλα προβλήματα των ναυτικών, που αφορούν την υγεία, την ασφάλιση, τη σύνταξη, το ταμείο των ναυτικών, αλλά και προγράμματα που αφορούν την ανεργία και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι απο την προηγούμενη συνάντηση με τους ναυτεργάτες υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε όσα συμφωνήθηκαν με την ΠΝΟ.

Μεγάλη ακτοπλοϊκή εταιρεία, ανέφερε στο ΑΜΠΕ, ότι για τη Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη για τα νησιά των Κυκλάδων, έχουν κοπεί συνολικά αυτές τις δύο ημέρες, περίπου 7.000 εισιτήρια. Οσοι επιβάτες δεν καταφέρουν να ταξιδέψουν με πλοίο, κάποια άλλη μέρα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, τότε θα τους επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποφασίζουν την Παρασκευή για την απεργία στα λιμάνια μέσα στη Μ. Εβδομάδα – Όλο το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης

Επιστολή Διαμαντοπούλου προς ΠΝΟ: Έλατε να τα βρούμε!

Απεργία-μαχαιριά για παραγωγούς και εκδρομείς – Δένουν κάβους τα πλοία από Μ. Τρίτη

Πιέσεις στην ΠΝΟ να μην κάνει την απεργία – Επίθεση Μωραϊτη σε ΚΚΕ

Απεργία ΠΝΟ τη Μ. Εβδομάδα: Νησιά αποκλεισμένα, ταξιδιώτες και παραγωγοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε