Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Λίγα Σύννεφα 13 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Δεμένα τα πλοία και αύριο – Η κυβέρνηση περιμένει τη λήξη της απεργίας

Δεμένα τα πλοία και αύριο – Η κυβέρνηση περιμένει τη λήξη της απεργίας
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 04.02.2013 | 21:12
Πρώτη δημοσίευση: 04.02.2013 | 19:44

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Μουσουρούλης, συναντήθηκε με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτεργατών (ΠΝΟ), οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία και αύριο. Έτσι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα για έκτο εικοσιτετράωρο.

Λίγο μετά τις 8 μ.μ ολοκληρώθηκε η τρίωρη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας με την ΠΝΟ, που διεξήχθη σε καλό κλίμα, αν και δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Η ΠΝΟ θα συνεδριάσει αύριο το πρωί για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας είπε στους εκπροσώπους των ναυτεργατών πως γίνεται προσπάθεια να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα σε δ'ύο δόσεις. "Περιμένω αύριο την απόφαση της ΠΝΟ για λήξη της απεργίας", δήλωσε.

Μέχρι στιγμής, οι ναυτεργάτες εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο αίτημά τους για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και πληρωμή των δεδουλευμένων, ενώ καταγγέλλουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, με αφορμή το δρομολόγιο του πλοίου «Φαιστός Παλλάς» από το Ηράκλειο της Κρήτης στον Πειραιά.

Το πλοίο κατέφθασε στον Πειραιά το πρωί της Δευτέρας μεταφέροντας 130 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα. 

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ καταγγέλλει ότι «χθες το βράδυ, στο λιμάνι του Ηρακλείου διαδραματίστηκαν απερίγραπτες σκηνές κατευθυνόμενης βίας και τρομοκρατίας με στόχο τους απεργούς ναυτεργάτες. Ομάδες ροπαλοφόρων τραμπούκων εισέβαλαν στο πλοίο 'ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ' προκειμένου να εξαναγκασθεί ο Πλοίαρχος και το πλήρωμα να εκτελέσουν το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς, μεταφέροντας αγροτικά προϊόντα, πράγμα που τελικά το πέτυχαν».

«Είναι προφανές ότι στόχος της παραπάνω ενέργειας είναι το σπάσιμο μιας καθ' όλα επιτυχημένης απεργίας από τη μια μεριά και η δημιουργία συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού, στρέφοντας τη μια ομάδα εργαζομένων εναντίον της άλλης» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Τα ξημερώματα, ο υπουργός Ναυτιλίας έστειλε επιστολή προς την ΠΝΟ, με στόχο να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να λήξει η κινητοποίηση.

Στην επιστολή, ο κ. Μουσουρούλης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι ιδιομορφίες και η προσφορά των Ελλήνων ναυτικών είναι απόλυτα αντιληπτές και γι’ αυτό το λόγο φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές από κάθε άλλο κλάδο».

Στο αίτημα της ΠΝΟ για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου με τίτλο «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας  και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», ο κ. Μουσουρούλης απαντά πως με το σ/ν «επικαιροποιούνται διατάξεις, οι οποίες καθορίζουν το βασικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης σε ζητήματα ενίσχυσης της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, καθώς και της ανάπτυξης της ναυτικής εργασίας και εκπαίδευσης» και επιπλέον: 

«Δημιουργούνται οι θεσμικές προϋποθέσεις για οργανωτική αναδιάρθρωση και αποδοτικότερη λειτουργία του λιμενικού συστήματος της χώρας με σκοπό τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση, ρυθμίζονται, για πρώτη φορά, θέματα άσκησης ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής και θεσπίζονται διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών της ακτοπλοΐας σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της ΕΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έσπασε» την απεργία πλοίο των Μινωικών – Μετέφερε αγροτικά προϊόντα και επιβάτες   Διαδώστε αυτό το άρθρο