Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Δεν κοπάζει η οργή για την άναδρη δολοφονία ομογενή στην Αλβανία

– Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή επεισοδίων
– Μόλις σήμερα καταδίκασε την επίθεση ο Μπερίσα

Καζάνι που βράζει είναι η Χειμάρα δυο 24ωρα από την δολοφονία του ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα από Αλβανούς.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές για την αποφυγή επεισοδίων αφού από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της Χειμάρας αγανακτισμένοι ξεχύθηκαν στον δρόμο, έξω από το σπίτι του θύματος όπου με ξερολιθιά έχτισαν καταμεσής ένα τοίχο ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ ανήρτησαν πανό που έγραφε «Δικαίωση στους αγώνες της Χειμάρας».

Οι κάτοικοι ζητούν επίμονα την σύλληψη των δραστών  αλλά πιστεύουν ότι οι αστυνομικές αρχές ολιγωρούν.

Όλα άρχισαν το μεσημέρι της Πέμπτης όταν νεαροί από την Αυλώνα φέρεται να ζήτησαν το λόγο από ομογενείς επειδή αυτοί μιλούσαν ελληνικά. Οι Αλβανοί επέστρεψαν το ίδιο βράδυ στη Χειμάρα και μετά από διαπληκτισμό, ένα από τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν, έπεσε πάνω στη μηχανή του Αριστοτέλη Γκούμα με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και η αστυνομία έκαναν λόγο για ατύχημα, ωστόσο φίλοι του Αριστοτέλη υποστηρίζουν πως επρόκειτο για εκούσια ενέργεια. Η αστυνομία της Αυλώνας συνέλαβε έξι άτομα και συνεχίζει τις ανακρίσεις χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Μόλις σήμερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα καταδίκασε με δήλωσή του τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα.

«Η σκόπιμη δολοφονία ενός ανθρώπου, σε κάθε περίπτωση, είναι ένα απαίσιο και καταδικαστέο έγκλημα. Τα αίτια, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα όσα κυκλοφορούν, είναι ακόμα πιο απαίσια. Η κυβέρνηση ζήτησε και ζητά από τα όργανα δημόσιας τάξης να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον κυριότερο δράστη αυτού του εγκλήματος. Τονίζω για μία ακόμα φορά, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα αίτια που αναφέρονται από τα ΜΜΕ αλλά και από άλλους ανθρώπους, ότι κάτι τέτοιο κάνει αυτό το έγκλημα ακόμα πιο απάνθρωπο. Πρόκειται για πράξη ακραίου και τυφλού φανατισμού. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Αλβανός που να μην γνωρίζει ότι η κοινότητα που ζει σ΄ αυτή την πόλη είναι δίγλωσση και αυτό όχι σήμερα, αλλά και από 100 και 200 χρόνια πριν. Να απαντήσει κανείς στη γλώσσα που επιθυμεί, να απαντήσει και να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ βαρύ. Αυτά όμως θα τα διερευνήσει και θα τα διαλευκάνει η δικαιοσύνη. Τα όργανα δημόσιας τάξης θα πρέπει να φέρουν ενώπιον του νόμου το δράστη. Εγώ επωφελούμαι και αυτής της ευκαιρίας – διότι επικοινώνησα και με το δήμαρχο και μετέφερα τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια – να εκφράσω για μία ακόμα φορά στην οικογένεια τα συλλυπητήρια, διότι είναι μια απαίσια πράξη να δολοφονείς κάποιον που επιστρέφει στο σπίτι του. Είναι μια πράξη βάρβαρη», καταλήγει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Χειμάρας, Βασίλη Μπολάνο, είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιδράσει δυναμικά σε τέτοιες ενέργειες που προκαλούν ένταση και προβλήματα στη ζωη των Ελλήνων της Αλβανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλβανία: Δολοφόνησαν ομογενή γιατί μιλούσε ελληνικά

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε