Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Δεν παίρνουν τις αποδείξεις οι Έλληνες !

 Προκαλούνται  ερωτήματα καθώς οι αποδείξεις θεωρούνται βασικό εργαλείο για τη μείωση του φόρου στην εφορία.

Οι περισσότεροι καταναλωτές φαίνεται να αγνοούν τα νέα δεδομένα που προκάλεσε η κρίση και αντί να μαζεύουν αποδείξεις για το οτιδήποτε,απο ταξί και περίπτερα καθώς πλέον μετρούν και αυτές, ακομα και το πιο μικρό, εκείνοι σπάνια ζητούν και τις παίρνουν μόνο εάν συνοδεύονται μαζί με τα ρέστα τους. Εάν της κρατάνε μετά είναι άλλο ερώτημα. 

Μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, οι περιπτεράδες έχουν μπει πλέον και επίσημα στη διαδικασία έκδοσης αποδείξεων, αλλά ο κόσμος αδιαφορεί προκλητικά.  Ολοι τους εκδίδουν αποδείξεις και τις δίνουν μαζί με τα ρέστα στους πελάτες τους. Ο κόσμος όμως, είτε από συνήθεια είτε γιατί δεν το θεωρεί απαραίτητο, δεν τις παίρνει και τις αφήνει στο περίπτερο ή τις πετάει έπειτα από δύο τρία βήματα.

Μιλώντας στο NewsIt η κ.Ντομουζη Ευδοκία ιδιοκτήτρια περιπτέρου έξω από την βουλή λέει : Εμείς μπερδευόμαστε με τα μηχανήματα κάναμε αυτό που λέει ο νόμος αλλά ο κόσμος δεν το έχει συνηθίσει και δεν παίρνει τις αποδείξεις, βιάζεται σιγά μην περιμένει να την βγάλει το μηχάνημα”

Λίγα μέτρα πιο κάτω στην πιάτσα των ταξί στην αρχή της οδού Ερμού συνομιλήσαμε με οδηγούς ταξί και φανερά εκνευρισμένοι μας αναφέρουν πως είναι λάθος ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση να τους φορολογήσει. Όπως ο κ.Γιάννης που λέει οτι καλύτερα να δίναμε τα λεφτά που θα δώσουμε στους λογιστές για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις μας στο κράτος.

Και συνεχίζει με έντονο ύφος ”Κανείς δεν τις παίρνει μας μένουν εδώ πέρα, δεν δίνουν σημασία στα μικρά ποσά”.

Το ίδιο υποστηρίζει και ένας άλλος οδηγός ταξί και διευκρίνιζει πως ότι συνέβαινε πριν το ίδιο γίνεται και τώρα, αποδείξεις παίρνουν μόνο όσοι τις χρησιμοποιήνουν στις εταιρίες που εργάζονται. Κατά τα άλλο δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Σε άλλο περίπτερο στον Πειραιά η κ. Έφη παρόλο που είναι μεγάλη σε ηλικία ”αναγκάστηκε” να μάθει να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή για να είναι καθόλα νόμιμη και τυπική στις υποχρεώσεις της, όμως όπως λέει και η ίδια ”τσάμπα τις κόβουμε, εδώ πάνω τις αφήνουν”.

Φαίνεται πως οι πολίτες ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί την νέα πραγματικότητα και υποτιμούν τα κίνητρα πού έχει δώσει η κυβέρνηση για την συλλογή αποδείξεων.

Σήμερα οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώσουν ως και 15.000 σε αποδείξεις το άτομο και έχουν έκπτωση στο φόρο 10% για τις αποδείξεις πλέον εκείνων που απαιτούνται για το αφορολόγητό τους. Εξετάζεται επίσης ακόμη και αύξηση του ποσοστού έκπτωσης φόρου. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε