Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

“Δεν θα επιβληθούν αναδρομικοί φόροι στους ημιυπαίθριους”

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
Το υπουργείο Περιβάλλοντος με ανακοίνωσή του λέει πως δεν θα πρέπει να επιβάλλονται αναδρομικά φόροι για τους ημιυπαίθριους

που δηλώνονται από τους πολίτες με βάση τη ρύθμιση. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υπουργός οικονομικών.

Ωστόσο σύμφωνα με τη εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” οι παραχώρηση αρμοδιότητας για την επιβολή των προστίμων στις ΔΟΥ οδηγεί σε χαράτσια εναντίον των πολιτών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ενώ αρχικά υπήρχαν διαβεβαιώσεις πως η ρύθμιση για 40 έτη των ημιυπαίθριον θα γίνει άπαξ και χωρίς άλλες επιβαρύνσεις, με νέα εγκύκλιο δίδεται η δυνατότητα στις ΔΟΥ να επιβάλλουν πρόστιμα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει η εφημερίδα με έναν πολίτη ο οποίος κάνοντας τη ρύθμιση βρέθηκε να πληρώνει αναδρομικά από το 2004 φόρο πάνω από 8.000 ευρώ.
Ο πολίτης δήλωσε την αλλαγή χρήσης σχεδόν 46 τετραγωνικών του υπογείου του. Η ΔΟΥ λοιπόν του έβαλε φόρο για τη χρήση αυτή από το 2004 (!), παρά το γεγονός ότι ο άνθρωπος πήγε να το δηλώσει έχοντας υπόψη τις εξαγγελίες για απαλλαγή από άλλα πρόστιμα!

Που βρίσκεται η αλήθεια;

Το χαράτσι της εφορίας αφορά σε περιπτώσεις πολιτών που είχαν αγοράσει πριν το 2005 και στα συμβόλαια δεν υποχρεούνταν να αναγράφουν ούτε τον κλειστό ημιυπαίθριο, ούτε και την αντικειμενική αξία που αντιστοιχούσε σε αυτόν.

Από το 2005 και μετά και με βάση τη ρύθμιση Ρεγκούζα οι ιδιοκτήτες προσάρμοζαν στην αντικειμενική αξία του ακινήτου και τα τετραγωνικά του κλειστού ημιυπαίθριου. Αυτοί οι πολίτες γλίτωναν ως τώρα από το χαράτσι.
Πλέον και μετά τις ανακοινώσεις από τα δύο υπουργεία φαίνεται ότι οι ΔΟΥ θα σταματήσουν να επιβάλλουν πρόστιμα στους πολίτες που θέλουν να νομιμοποιήσουν αλλαγή χρήσης ημιυπαίθριου προ του 2005.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε