Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Δεν θα έχουν που ν’ αφήσουν τα παιδιά τους! – Πολυτέλεια πλέον η θέση σε δημόσιο βρεφονηπιακό

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες νέα ζευγάρια σε όλη τη χώρα καθώς λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη της λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών δεν γνωρίζουν εάν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μία
θέση.

Αιτία οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό που εμφανίζουν οι περίπου 2.400 βρεφονηπιακοί σταθμοί που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία χιλιάδων οικογενειών να διατηρούν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς με αποτέλεσμα φέτος να παρατηρείται αύξηση στις αιτήσεις των δημοτικών
σταθμών που φτάνει το το 40%.

Ενδεικτική η περίπτωση του Δήμου Αθήνας. Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο κατατέθηκαν περισσότερες από 6.500 όταν οι θέσεις είναι 5.400.

Την ίδια ώρα όπως καταγγέλει στο newsit o πρόεδρος των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου αθηναίων κ Σπύρος Πολυζώης εκτός θα μείνουν φέτος περισσότερα από 1.500 παιδιά.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν απορριφθεί 620 παιδιά, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις (π.χ., για να υποβληθεί αίτηση πρέπει να είναι εργαζόμενοι και οι δύο γονείς, σχεδόν ανεφάρμοστο σε εποχές γενικευμένης ανεργίας, υποαπασχόλησης, αλλά και ανασφάλιστης – άρα αόρατης – εργασίας).

Στο μεταξύ, ο κος Πολυζώης υποστηρίζει ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης των βρεφονηπιακών σταθμών είναι τεράστια και θα φανούν από 1η Σεπτεμβρίου.

Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να είχε κινηθεί νωρίτερα και να είχε πιέσει περισσότερο το Υπουργείο Εσωτερικών για την επίλυση των προβλημάτων καταγγέλει ο πρόεδρος των εργαζομένων των παιδικών σταθμών του Δήμου της Αθήνας κ. Σπύρος Πολυζώης.

Ανάλογη κατάσταση αντιμετωπίζουν κι άλλοι βρεφονηπιακοί σταθμοί άλλων δήμων της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα:

Στο Δήμο Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας ενδέχεται να μείνουν εκτός 250 παιδιά εάν δεν γίνουν
προσλήψεις προσωπικού.

Στο Χαλάνδρι, για τον ίδιο λόγο, δε θα φιλοξενηθούν 300 νήπια και βρέφη.

Στη Νέα Σμύρνη περισσότερα από 200 παιδιά δε θα τακτοποιηθούν.

Στο Βύρωνα 260 παιδάκια θα μείνουν εκτός, ενώ θα φιλοξενηθούν γύρω στα 530 νήπια.

Συνολικά, 1.293 αιτήσεις κατατέθηκαν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Πάτρας, εκ των οποίων έγιναν δεκτές 940, αφήνοντας εκτός 353 παιδιά.

Στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης υπολογίζεται ότι 400-500 παιδιά δε θα φιλοξενηθούν στους σταθμούς (κατατέθηκαν 2.000,
θα ικανοποιηθούν περίπου 1.500).

Στο Δήμο Χανίων κατατέθηκαν 790 αιτήσεις και απορρίφτηκαν 140 λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΒΕΛΑΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε