Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Δεν υπάρχει γυρισμός για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους – Προβλέπεται μείωση 75% των αποδοχών τους αλλά και απόλυση!

– Ραγκούσης: “‘Οσοι έχουν καταδικαστεί θα υποστούν πολύ σκληρές κυρώσεις”
– Θα βλέπουν την πόρτα αν είναι σε δημόσιες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται!
– Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις θα επιβάλλονται ακόμα και αν έχει συνταξιοδοτηθεί

Τέλος καριέρας και σκληρά πρόστιμα περιμένουν τους 500 επίορκους δημοσίους υπαλλήλους που οι υποθέσεις τους έχουν τελεσιδικήσει στην δικαιοσύνη και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής έχει ήδη αποστείλει στις δημόσιες υπηρεσίες.

Τόσο οι 500 υπάλληλοι, όπως και πολλοί από τους 1540, των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν σήμερα ενώπιον της Δικαιοσύνης, θα είναι οι πρώτοι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα τιμωρούνται επι της ουσίας στα τόσα χρόνια ύπαρξης του ελληνικού κράτους.

Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης διαβεβαιώνει οτι:

‘Ολοι αυτοί θα αποκλειστούν από κάθε διαδικασία προαγωγών, δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν, δηλαδή, θέσεις ευθύνης, ενώ θα υποστούν και μείωση των αποδοχών τους, αφού θα αξιολογούνται αρνητικά. Στην περίπτωση δε που υπηρετούν σε υπηρεσίες, οι οποίες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, δεν θα μπορούν στην πράξη να μετατεθούν σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, αλλά θα απολύονται.

Αυτές είναι οι νέες ρυθμίσεις με τις οποίες το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο αλλάζει ριζικά, για πρώτη φορά από το 1951, μετά δηλαδή από 60 χρόνια: Σύμφωνα με τις παλιές διατάξεις, υπάλληλος καταδικασμένος για βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα μπορούσε να εξελίσσεται!
Αυτό καταργήθηκε πέρυσι, και όπως τονίζεται από το υπουργείο τερματίστηκε έτσι ένας αδιανόητος παραλογισμός που ίσχυε επί δεκαετίες. Σήμερα εάν κάποιος συνταξιοδοτηθεί προτού τελεσιδικήσει η πειθαρχική του δίωξη δεν εκτελείται η απόφαση με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται τα πρόστιμα.

Με το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο η απόφαση για την επιβολή προστίμου εκτελείται ακόμα και μετά την συνταξιοδότησή του υπαλλήλου που καταδικάζεται. Πλέον ένας υπάλληλος τίθεται αυτοδίκαια σε αργία όχι μόνο όταν καταδικάζεται αλλά ακόμα και όταν παραπέμπεται για σοβαρά ποινικά αδικήματα όπως δωροδοκία και υπεξαίρεση. Απομακρύνεται έτσι άμεσα από τη θέση του, παύει να πληρώνεται το 75% του μισθού του και επιστρέφει μόνον εφόσον αθωωθεί από το δικαστήριο.

Eπίσης: Οι Ε.Δ.Ε. σήμερα δεν έχουν χρονικό όριο. Με το νέο πειθαρχικό δίκαιο προβλέπεται η ολοκλήρωσή τους υποχρεωτικά εντός 2 μηνών. Σήμερα τυχόν παράλειψη επιβολής πειθαρχικής ποινής δεν επιφέρει κύρωση στον προϊστάμενο. Με το νέο πειθαρχικό ο προϊστάμενος που δεν θα επιβάλει πειθαρχική ποινή θα ελέγχεται πειθαρχικά. Πλέον θα αποφασίζουν νέα Πειθαρχικά Συμβούλια που δεν θα αποτελούνται από υπαλλήλους της ίδιας υπηρεσίας με τον διωκόμενο υπάλληλο και εκπροσώπους εργαζομένων, αλλά από έναν ανώτερο δικαστικό λειτουργό ή Νομικό Σύμβουλο του Κράτους ως Πρόεδρο, δύο δικαστικούς και δύο διευθυντές από άλλες υπηρεσίες που θα επιλέγονται κατόπιν κλήρωσης.

Tο προσχέδιο του Νέου Πειθαρχικού Δικαίου θα εισαχθεί για δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα opengov.gr, στην οποία μπορεί κάθε πολίτης να υποβάλλει τις σκέψεις, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η λίστα με τους 2.040 επίορκους δημόσιους υπάλληλους

Ο κώδικας του καλού δημοσίου υπαλλήλου – Οι 25 παραβάσεις που «καίνε» 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε