Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Διαψεύδει τον κόφτη στις επικουρικές το υπουργείο Εργασίας

Διαψεύδει τον κόφτη στις επικουρικές το υπουργείο Εργασίας

Στη διάψευση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα», με τίτλο «Κρυφός κόφτης απειλεί τώρα τις επικουρικές συντάξεις», προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει: «Ο εβδομαδιαίος κύκλος μαύρης προπαγάνδας για τις συντάξεις συνεχίζεται από “Τα Νέα”, τα οποία πρωταγωνιστούν στην παραπληροφόρηση και στο εμπόριο φόβου.
Με τίτλο “Κρυφός κόφτης απειλεί τώρα τις επικουρικές συντάξεις”, το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι, βάσει αναλογιστικών μελετών, “από 1/1/2017, θα ισχύσει ο μηχανισμός περικοπής συντάξεων, αν προκύπτουν ελλείμματα”. Η αλήθεια, (που συνειδητά διαστρέφει η εφημερίδα), είναι ακριβώς αντίθετη.

Ο νόμος της μεταρρύθμισης δεν καθιερώνει “ρήτρα μηδενικού ελλείμματος”, που είχαν ασμένως αποδεχθεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και που επέβαλε απόλυτη αντιστοίχιση εισφορών-παροχών. Αντιθέτως, επιτρέπει χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΕΠ για κάλυψη ελλειμμάτων που προκύπτουν αναπόφευκτα, λόγω κρίσης.

Οι δε αναλογιστικές μελέτες, στις οποίες αναφέρεται το παραπλανητικό δημοσίευμα, προβλέπονται πράγματι στο άρθρο 14 παρ. 4 του νόμου 4387/2016, για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Κατά τη ρητή διατύπωση της διάταξης, αναλογιστικές μελέτες κατατείνουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων, ώστε “το ύψος των δαπανών για την εθνική, την ανταποδοτική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009”.

Η προϋπόθεση αυτή έχει εξασφαλισθεί ήδη με την αναγκαία αναπροσαρμογή στην οποία προχώρησε η μεταρρύθμιση και έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό. Δεν πρόκειται το επόμενο έτος να αυξηθεί το ποσοστό της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο, άλλωστε, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, θα αυξηθεί».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε