Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Διαβάστε στο iatropedia.gr: Οι αγχωτικές πρώτες μέρες στα θρανία

Τα σχολεία άνοιξαν: Συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Αρχίζει η περίοδος που γονείς και δάσκαλοι θα πρέπει να βοηθήσουν, ώστε μικροί και μεγάλοι μαθητές να προσαρμοστούν ευκολότερα στους απαιτητικούς ρυθμούς του σχολείου. Είναι γνωστό ότι πολλοί μαθητές υποφέρουν από στρες της προσαρμογής γι΄ αυτό θα είναι μεγάλο λάθος να πιέσετε τα παιδιά σας. Είναι φυσιολογικό να αισθάνονται πιεσμένα από την επιστροφή στο σχολείο.

Ιδιαίτερα για «τα πρωτάκια» η είσοδος στο σχολείο ενεργοποιεί το άγχος αποχωρισμού, καθώς πιστεύουν ότι η μαμά ή ο μπαμπάς θα τα αφήσει στο σχολείο και δεν θα έρθει να τα πάρει. Η μετάβαση στο σχολείο, σ’ ένα νέο χώρο, με πολλά παιδιά, δημιουργεί στην αρχή μια αναστάτωση, καθώς το παιδί απομακρύνεται από την ασφάλεια του σπιτιού και των προσώπων που το περιστοίχιζαν. Νιώθει ότι χάνει την αποκλειστικότητα και ότι χρειάζεται να αναπτύξει νέες δεξιότητες και συμπεριφορές για να ενταχθεί.

Μικρές συμβουλές για γονείς και δασκάλους:

Οι γονείς πρέπει να είναι ήρεμοι, αποφεύγοντας την έντονη προσκόλληση στο παιδί, όταν επιστρέφει από το σχολείο. Οι δικές τους συναισθηματικές αντιδράσεις είναι καταλυτικές τόσο για τις συναισθηματικές αντιδράσεις του παιδιού όσο και για την εικόνα που θα δημιουργήσει το ίδιο για το σχολείο. Η προετοιμασία του παιδιού, μέσω συζητήσεων, επίσκεψης στο χώρο του σχολείου, καθώς και η τήρηση του σχολικού ωραρίου διευκολύνει αυτή τη μετάβαση. Προτείνετε στο παιδί να πάρει μαζί του στο σχολείο κάποια αγαπημένα του αντικείμενα ή να δείξει στα άλλα παιδιά κάτι που του αρέσει να κάνει.

Ο τρόπος που θα οργανώσει ένα παιδί το διάβασμά του παίζει καταλυτικό ρόλο, όχι μόνο στην επίδοσή του στο σχολείο, αλλά κυρίως στην εικόνα και τη σχέση που θα αναπτύξει με τη μάθηση γενικότερα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν ‘διαβάζουμε’ όλοι μαζί τα μαθήματα της επόμενης μέρας, αλλά στην ουσία βοηθάμε ή καλύτερα μαθαίνουμε το παιδί (ιδίως στις πρώτες τάξεις του δημοτικού) να οργανώνει τη μελέτη του, ώστε να είναι αποδοτική και όσο το δυνατόν λιγότερο κουραστική. Αυτό ενισχύει την αίσθηση της υπευθυνότητας στο παιδί και του δίνει μια εικόνα για τις δυνατότητες, τις αδυναμίες του και τον εκτιμώμενο χρόνο που απαιτείται.

Τα σχολικά ψώνια για γονείς και μαθητές είναι ένα σημαντικό γεγονός. Θα πρέπει όμως να έχετε το νου σας καθώς για πολλά από τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά δεν υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την ασφάλειά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε