Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Διάβημα στην Άγκυρα για τους εμπρησμούς δασών στην Ελλάδα

Διάβημα στην Άγκυρα για τους εμπρησμούς δασών στην Ελλάδα

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε προκάλεσαν τα δημοσιεύματα ελληνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης που αναφέρονται σε δηλώσεις του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ.

Ο κ.Γιλμάζ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι εμπρησμοί δασών στην Ελλάδα και κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την περίοδο 1995-1997 προκλήθηκαν από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας ύστερα από εντολές της ηγεσίας τους.

Σε διάβημα προς την επιτετραμμένη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, προέβη ο διευθυντής της Α4 Διεύθυνσης Τουρκίας του υπουργείου Εξωτερικών, έπειτα από σχετική εντολή του υπουργού Σταύρου Δήμα, σε σχέση με τις δηλώσεις που αποδόθηκαν από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην πρωθυπουργό της γείτονος χώρας Μ. Γιλμάζ για εμπρηστική δράση Τούρκων πρακτόρων σε ελληνικά δάση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «ασχέτως της απόπειρας ανασκευής τους από τον κ. Γιλμάζ, ζητήθηκε διερεύνηση των δηλώσεων αυτών και των αντίστοιχων αναφορών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, καθώς και σχετική ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για κάθε συναφές στοιχείο».  Παράλληλα τονίζεται ότι «ενόσω οι εν λόγω πληροφορίες παραμένουν αδιερεύνητες, δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών». Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι «αντίστοιχες οδηγίες δόθηκαν και στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα».

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ο κ. Τέντες ζητεί από τους προϊστάμενους των εισαγγελιών Εφετών όλης της χώρας να ανασύρουν από το αρχείο τους όσες δικογραφίες είχαν σχηματιστεί για εμπρησμούς δασών κατά άγνωστων δραστών την περίοδο αυτή.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο πλαίσιο του νέου κύκλου των ερευνών θα αξιολογηθούν οι δηλώσεις του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών των εμπρησμών.

Σήμερα, δυο ημέρες μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, δήλωσε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του και ότι οι έλληνες έκαιγαν τουρκικά δάση. (διαβάστε την είδηση)

 Μετά την απόπειρα ανασκευής από τον ίδιο τον Μ. Γιλμάζ, ο Τούρκος υπουργός Δασών Βεϊσέλ Έρογλου έκανε δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο του δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τους νέους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού περί ελληνικής ανάμειξης σε εμπρησμούς στην Τουρκία. Υποστήριξε, πάντως, πως “το θέμα πρέπει να ερευνηθεί”, αλλά συμπλήρωσε πως ρώτησε τον γενικό διευθυντή δασών και “δεν υπάρχει επ’ αυτού ούτε καν πληροφορία”.

“Δεν ξέρω ποιος ήταν ο σκοπός του Γιλμάζ”, είπε ο Έρογλου και πρόσθεσε: “Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος. Η περίοδος 1994-1997 είναι αυτή κατά την οποία είχαν γίνει οι περισσότερες πυρκαγιές στα παράλια της Μεσογείου. Με αυτήν συμπίπτει και η περίοδος που αναφέρει ο Γιλμάζ. Θα πρέπει να ερευνηθεί. Σε καιρό πολέμου, οι μυστικές υπηρεσίες προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, αλλά δεν γνωρίζω αν γίνεται αυτό και σε καιρό ειρήνης. Αυτό όμως είναι θέμα στρατιωτικής κατασκοπείας. Το υπουργείο μας δεν είναι μέρος του θέματος αυτού”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Λάθος κατάλαβε ο δημοσιογράφος”, λέει τώρα ο Γιλμάζ! – “Οι έλληνες έκαιγαν τουρκικά δάση”

Εξηγήσεις ζητά η Αθήνα για τους εμπρησμούς δασών από τούρκους πράκτορες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε