Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Δίδακτρα στους αιώνιους φοιτητές και πληρωμή μόνο του 50% των μισθών των κληρικών από το κράτος

Δίδακτρα στους αιώνιους φοιτητές και πληρωμή μόνο του 50% των μισθών των κληρικών από το κράτος

– Το υπόλοιπο 50% θα πληρώνεται από την εκκλησία
– Θα αυξηθεί κατά 3 μήνες η στρατιωτική θητεία για να μην γίνουν περισσότερες προσλήψεις ΕΠΟΠ
– Προσπαθούν να μην βάλουν άλλους φόρους γιατί έχουν γονατίσει όλοι οι πολίτες

Να ξεφύγει από τη συνταγή της φοροεπιδρομής και των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις φαίνεται πως παλεύει η κυβέρνηση, αναζητώντας σωσίβιο ακόμη και σε προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών που αγγίζουν κληρικούς, φοιτητές και φαντάρους.

Τρεις προτάσεις έξω από τα συνηθισμένα έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι για την εξεύρεση συνολικών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπουν:

Οι κληρικοί να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία, αν και το σωστό θα ήταν να πληρώνονται από την Εκκλησία 100%!

Όπως γράφουν τα ΝΕΑ στην έκθεση του ΚΕΠΕ καταγράφονται κωδικό προς κωδικό όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού και στο σκέλος που αφορά τις δαπάνες μισθοδοσίας των κληρικών προσδιορίζεται το κόστος στα 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι αποδοχές περίπου 10.000 κληρικών και 100 αρχιερέων. Στην περίπτωση λοιπόν που προχωρήσει η πρόταση αυτή τότε το υπουργείο θα μπορούσε να εξοικονομήσει 100 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αιώνιοι φοιτητές αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.

Σκέψεις για επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές είχαν γίνει και από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου ωστόσο το θέμα αυτό δεν προχώρησε καθώς κρίθηκε ότι υπήρχαν συνταγματικά κωλύματα. Στον νόμο πλαίσιο όμως εισήχθη μια διάταξη που προβλέπει την επιβολή διδάκτρων. Έτσι λένε κυβερνητικές πηγές ήδη ο οργανισμός κάποιου ιδρύματος θα μπορούσε να απαιτήσει δίδακτρα από όσους υπερβαίνουν τον κανονικό χρόνο σπουδών υπό τον κίνδυνο βέβαια δικαστικών προσφυγών.

Οι φαντάροι να υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες.

Όσον αφορά την πρόταση για αύξηση της θητείας εκτιμάται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι θα περιόριζε τις ανάγκες νέων προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), δίνοντας ανάσα στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Το θέμα της θητεία μάλιστα συζητείται εδώ και πολύ καιρό αλλά προς το παρόν δεν έχουν καταλήξει σε μία απόφαση.

Οι προτάσεις αυτές όμως είναι ενδεικτικές των δυσκολιών που θα υπάρξουν για την εξεύρεση των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ αν ισχύσουν μέχρι τέλους οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο: όχι σε νέες αυξήσεις φόρων και σε νέες οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Θα μπουν παράλληλα και στη ζυγαριά του πολιτικού κόστους από τη μία και του δημοσιονομικού οφέλους από την άλλη καθώς είχαν πέσει ως ιδέες στο τραπέζι και στο παρελθόν για να εγκαταλειφθούν υπό τον κίνδυνο συνταγματικών προσκομμάτων και “ιερών” αντιδράσεων.!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπουργείο Οικονομικών: Παγώνουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές – Καταργείται το μέτρο των αποδείξεων – Σε 5 δόσεις το χαράτσι της ΔΕΗ

Αγώνας δρόμου για να βρουν ισοδύναμα μέτρα μέχρι τις 24 Ιουλίου – Μάλλον τη γλιτώνουν τα ειδικά μισθολόγια – Αλλά έρχεται αύξηση της θητείας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε