Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Διεθνές ρεζιλίκι! Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας για τον εξευτελισμό προσφυγόπουλων από αστυνομικούς στην Αθήνα!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης εξευτελισμού των πέντε προσφυγόπουλων στην Αθήνα, απαιτεί η Διεθνής Αμνηστία.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, σε δηλώσεις του τονίζει χαρακτηριστικά “Αν οι καταγγελίες για χτυπήματα και την υπόλοιπη απαράδεκτη συμπεριφορά αποδειχθούν αληθείς, οι ελληνικές αρχές πρέπει να εξασφαλίσουν την δίωξη των υπευθύνων. Θα πρέπει ακόμα να ξεκαθαρίσουν αν στις ενέργειες των αστυνομικών υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο.

Ο κ. Dalhuisen ζητά να ασκηθούν διώξεις στους αστυνομικούς για “παραβίαση των ανθρωπίνων διακιωμάτων κατά τη διάρκεια μιας απλής εξακρίβωσης στοιχείων”. Ακόμα ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, τονίζει “Μια βασική ερώτηση που πρέπει να απαντήσει αυτή η έρευνα είναι “Θα είχε συμβεί αυτό αν πέντε ελληνόπουλα κρατούσαν πλαστικά όπλα στους δρόμους της Αθήνας;”

Το χρονικό του επεισοδίου

Το επεισόδιο φέρεται να έχει λάβει χώρα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, όταν ομάδα αστυνομικών σταμάτησε προσφυγόπουλα μεταξύ 12 και 16 ετών, επειδή κρατούσαν πλαστικά όπλα. Τα… όπλα βρίσκονταν στην κατοχή τους καθώς θα συμμετείχαν σε θεατρικό δρώμενο με θέμα τον πόλεμο στη Συρία που θα λάμβανε χώρα σε πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής.

Οι αστυνομικοί όμως δεν είχαν την ίδια άποψη. Οι δύο μηχανές που ήταν αρχικά στο σημείο, γρήγορα έγιναν 8 και μαζί 2 περιπολικά και η αντιτρομοκρατική. Κατασχέθηκαν 5 πλαστικά όπλα μινιατούρες (όπου αγοράστηκαν απ’ το περίπτερο για την παράσταση), ένα λάπτοπ, καθώς και τα κοστούμια της παράστασης. Στην συνέχεια πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες, κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους.

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο 4ο Α.Τ. Ομονοίας, όπου και κρατήθηκαν 7 ώρες περιμένοντας μια απλή εξακρίβωση στοιχείων. Κάποια στιγμή, ένα από τα παιδιά κατάφερε να ανακτήσει το κινητό τηλέφωνό του και να ειδοποιήσει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των παιδιών, εξαναγκάστηκαν να γδυθούν, με σεξουαλικά υπονοούμενα. Έπειτα τα ανάγκασαν να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα δωμάτιο 2×2, υπό τα βλέμματα ένστολων, και όσα αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με ρατσιστικό & σεξουαλικό περιεχόμενο.

Όταν κατέφτασαν στο Α.Τ. οι γονείς και οι δικηγόροι, τους γνωστοποιήθηκαν τα γεγονότα. Η αστυνομία προσπάθησε να διακόψει τη διαδικασία λέγοντας πως θα διεξαχθεί ΕΔΕ. Οι πιέσεις δεν τελεσφόρησαν, οι μηνύσεις έγιναν κανονικά και οι προσαχθέντες αφέθηκαν μετά από 10 ολόκληρες ώρες όπου κρατούνταν παράνομα, χωρίς καμία κατηγορία (και οι ενάγοντες γονείς, 6 ώρες μετά).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε