Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Δίκες – εξπρές για φοροφυγάδες

Ταχύτερη εκκαθάριση φορολογικών υποθέσεων ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. “Πρέπει να μαζέψουμε γρήγορα χρήματα” λέει το υπουργείο Οικονομικών.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του “Βήματος” τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κινήθηκαν κάτω από τον στόχο και τον Αύγουστο. Για τον λόγο αυτό προχωρεί σε δίκες-εξπρές για την εκκαθάριση φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Παράλληλα χθες ελήφθη η απόφαση η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τα στοιχεία των εσόδων που εισπράττουν οι εφορίες και να ενημερώνει άμεσα τις κεντρικές υπηρεσίες για τις αποκλίσεις που εμφανίζουν οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες στα έσοδα, στην πορεία των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμα χρέη κτλ.

 
Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών ετοιμάζουν νομοθετικά μέτρα για την ταχύτερη εκκαθάριση φορολογικών υποθέσεων προκειμένου να εισρεύσουν όσο το δυνατόν συντομότερα στα ταμεία του κράτους βεβαιωμένες οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων από φόρους ή φορολογικές παραβάσεις. Οι διατάξεις για να διεξάγονται φοροδίκες-«εξπρές» από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια αναμένεται να προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και μέσα στον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της απονομής της Ποινικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης.
 
Ο κ. Καστανίδης συγκεκριμένα είπε ότι ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κ. Μενουδάκος επεξεργάζεται με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών ρυθμίσεις που θα θεσπιστούν ειδικά για τη φορολογική δίκη.
 
Να σημειωθεί ότι ο κ. Καστανίδης δεν ανέφερε ποια ακριβώς θα είναι τα μέτρα αυτά. Πηγές ωστόσο του υπουργείου Δικαιοσύνης τόνιζαν ότι παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία οι νέες ρυθμίσεις δεν θα θίγουν τον πυρήνα των συνταγματικών δικαιωμάτων και δεν θα ανοίξουν νέο κύκλο δικαστικών προσφυγών από φορολογουμένους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε