Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Δικηγόροι – συμβολαιογράφοι – εφοριακοί στο κύκλωμα που… σκότωνε ακίνητα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Γίνονται έρευνες ακόμη και για εμπλοκή δικαστών. Ώρες … ατελείωτες με ύποπτες συνομιλίες έχει μαγνητοφωνήσει η Ε.Υ.Π. Δυο χρόνια κράτησαν οι έρευνες 

Δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, υπάλληλοι υποθηκοφυλακείων και τραπεζικοί υπάλληλοι είναι μπλεγμένοι στο κύκλωμα απατεώνων, με τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής να βρίσκεται σε ίχνη τους εδώ και πολλούς μήνες.

Την έρευνα έχει αναλάβει από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας εφετών κ. Ντογιάκος που δίνει τις κατευθύνσεις για τις ενέργειες της αστυνομίας. 

Τα μέλη του κυκλώματος που λειτουργεί απο το 1997 είχαν συστήσει περίπου 200 off shore εταιρείες μέσω των οποίων ιδιοποιούνταν οικόπεδα και άλλα ακίνητα μεγάλης αξίας με τους εξής τρόπους:
– με πλαστά έγγραφα παρουσίαζαν ότι άνθρωποι τα ακίνητα των οποίων έβγαιναν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες, χρωστούσαν μεγάλα ποσά σε δικηγόρους του κυκλώματος. Ετσι οι δικηγόροι φαίνονταν ως πρώτοι δικαιούχοι και κατάφερναν να πάρουν το ακίνητο 
– με το να παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα χρησικτησίας με τα οποία αποκτούσαν στην κυριότητά τους ακίνητα που ανήκαν σε άλλους ανθρώπους
– είχαν συστήσει εικονικές εταιρίες και έπαιρναν δάνεια απο τράπεζες τα οποία ποτέ δεν αποπλήρωναν
– εξέδιδαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια ωστε να εμφανίζουν δραστηριότητα κάποιες απο τις off shore εταιρίες τους

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο κύκλωμα εμπλέκονται δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα άτομο το όνομα του οποίου είναι γνωστό από το πρώτο παραδικαστικό κύκλωμα.

Τα τελευταία 24ωρα έγιναν και νέες κατ’ οίκον έρευνες σε σπίτια δικηγόρων που εμπλέκονται, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα πειστήρια, μεταξύ των οποίων και ένας κατάλογος με ονόματα δικαστών δίπλα από τα οποία υπήρχαν παρατηρήσεις για τον τρόπο που δίκαζαν, το ήθος και τις αρχές τους. Όλα αυτά θα εξεταστούν για να ολοκληρωθεί η δικογραφία και να ασκηθούν διώξεις.

Η αξία των ακινήτων και οι διαφυγόντες φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από 13 μήνες με αφορμή μηνύσεις από τις τράπεζες που έχαναν τα κατασχεμένα ακίνητα. Ωστόσο, τα μέλη του κυκλώματος κατάφερναν να πετυχαίνουν ευνοϊκή για αυτούς έκβαση των υποθέσεων στα δικαστήρια.

Διαβάστε επίσης
Στα ίχνη νέου μεγάλου παραδικαστικού κυκλώματος

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε