Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Δημόσιο: 2.600 ευρώ το “τσεκούρι” του 2011 – Πάνω από 5.500 οι απώλειες από πέρυσι

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Δεν έχει τέλος η “τιμωρία” των δημοσίων υπαλλήλων από το μνημόνιο αρχικα και τώρα απ’ το μεσοπρόθεσμο.

Εφέτος υπολογίζεται ότι οι υπάλληλοι θα χάσουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 700 ευρώ, ενώ τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου που έχουν αποφασιστεί θα επιφέρουν μια επιπλέον μείωση σχεδόν 1.900 ευρώ.
Σε όλα αυτά βέβαια υπολογίζονται οι έμμεσοι φόροι όπως στο πετρέλαιο ή οι φόροι στην ακίνητη περιουσία.
Ήδη οι υπάλληλοι στο δημόσιο έχουν χάσει δυο βασικούς μισθούς απ’ τις πρώτες μειώσεις που επέφερε το μνημόνιο, οι απώλειες από τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί στην πλάτη τους είναι πάνω από 2.800 ευρώ (μ.ο.).
Για παράδειγμα ένας υπάλληλος με ένα παιδί που προ μνημονίου είχε έναν μισθό 1400 ευρώ στην πρώτη φάση των μέτρων έχασε σχεδόν 2.200 ευρώ από τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας. Με τη μείωση στα επιδόματα έχασε άλλα 60 ευρώ το μήνα. Συνολικά ως τώρα έχει χάσει δύο μισθούς.
Με τα νέα μέτρα θα πληρώσει λίγο πάνω από 500 ευρώ φόρο από τη μείωση του αφορολόγητου και άλλα 180 ευρώ έκτακτη εισφορά (το χρόνο). Σε βάθος χρόνου έχει να χάσει άλλα 480 ευρώ (το χρόνο) καθώς η ωρίμανση πάει περίπατο και άλλα (τουλάχιστον) 200 ευρώ το χρόνο από την περικοπή του κινήτρου απόδοσης.
Αν προστεθούν εδώ τα νέα τέλη κυκλοφορίας, η αύξηση στο πετρέλαιο και οι έμμεσοι φόροι σε τσιγάρα, ποτά και η αύξηση στο Φ.Π.Α. τότε η απώλεια (για μια μέση οικογένεια με ένα παιδί) ξεπερνάει τα 1.100 ευρώ το χρόνο.
Αυτός ο υπάλληλος λοιπόν από το 2009 ως τον ερχόμενο μήνα θα έχει “δανείσει” στο κράτος περίπου 5.500 ευρώ!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε