Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ 14 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τη ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ

Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τη ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 04.04.2012 | 13:42
Πρώτη δημοσίευση: 04.04.2012 | 13:27

Βαριές κατηγορίες από τους εισαγγελείς για το πάρτι εκατομμυρίων που είχαν στήσει στην πλάτη της ΔΕΗ και των Ελλήνων φορολογούμενων οι εργατοπατέρες της ΓΕΝΟΠ.

Σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες κατά των υπευθύνων των διοικήσεων της ΔΕΗ την περίοδο 1999- 2010, της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και του Οργανισμού Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ).

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν οι εισαγγελείς Αρ. Κορρέας και Ελένη Σίσκου, με αφορμή πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για το... μεγάλο φαγοπότι των συνδικαλιστών, που αποκαλύφθηκε μετά από ελέγχους του ΣΔΟΕ, με υπερτιμολογήσεις, εκατομμύρια ευρώ για... διακοπές και φιλοξενεία ξένων συνδικαλιστών.

Η δίωξη που άσκησαν οι δύο εισαγγελείς, βάσει των στοιχείων του πορίσματος, προϊόν ενδελεχούς μελέτης συμβάσεων αλλά και εξέτασης μαρτύρων εκ των οποίων κάποιοι με την ιδιότητα του υπόπτου τόσο από την ΔΕΗ όσο και από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αφορά τα εξής αδικήματα:

- Απιστία στην υπηρεσία, κατά συναυτουργία και μη και κατ΄εξακολούθηση, σε βάρος Νομικού Προσώπου, από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου.

Η κατηγορία στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της επιχείρησης (προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους, μέλη ΔΣ, της δεκαετίας 1999- 2010).

- Άμεση συνέργεια στην απιστία, κατηγορία που στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και του ΟΚΔΕ της ΔΕΗ.

- Απάτη κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου, που αφορά τους αρμοδίους υπαλλήλους, στελέχη και μη, που έλεγξαν και ενέκριναν την εκταμίευση επίμαχων ποσών την τριετία 2008- 2010. Στρέφεται επίσης και σε βάρος εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και κάθε άλλου υπευθύνου που συμμετείχε στην όλη παράνομη δραστηριότητα.

Το πρώτο πόρισμα του κ. Ρακιντζή διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία τον Απρίλιο του 2011 και αφορούσε μεγάλες δαπάνες της ΔΕΗ για επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, παροχές που κρίθηκαν παράνομες καθώς ο νόμος απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες.

Με αφετηρία εκείνα τα στοιχεία, ακολούθησε φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ επί των τιμολογίων, που είχαν εκδοθεί για διάφορες δραστηριότητες ο οποίος ανέδειξε υπερκοστολογήσεις σε δαπάνες για ταξίδια κ.α. Εντοπίστηκαν επίσης ποσά ως έξοδα για μελέτες που ανατέθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών και τα οποία καταβλήθηκαν χωρίς να έχουν παραδοθεί ποτέ οι φάκελοι των μελετητών.

Στο πόρισμα, που διαπίστωνε έλλειψη ουσιαστικού διαχειριστικού ελέγχου από τη ΔΕΗ των δαπανών που κάλυπτε, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι, το 2005 και το 2006, καταβλήθηκε ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ταξίδια, πολυτελή δώρα και γεύματα, χωρίς να αναγράφεται στα σχετικά παραστατικά ούτε ο σκοπός της δραστηριότητας, ούτε, όπου απαιτείτο, τα ονόματα των συμμετεχόντων.

Η δικογραφία για την υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή ο οποίος και θα εντοπίσει τα πρόσωπα που θα πρέπει να κληθούν να λογοδοτήσουν για την υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2 εκατ. ευρώ για να κάνουν διακοπές σε Ευρώπη κι Αμερική οι εργατοπατέρες της ΓΕΝΟΠ

Εμείς θα πληρώσουμε το μεγάλο φαγοπότι της ΓΕΝΟΠ! - 2 εκατ. ευρώ στους συνδικαλιστές για... διακοπές! – Τι αποκαλύπτει πόρισμα «φωτιά»

Για “επίθεση λάσπης” κάνει λόγο η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για τα... ταξιδάκια των συνδικαλιστών της!

Παπακωνσταντίνου προς ΔΕΗ: «Πάρτε πίσω τα λεφτά που "έφαγαν" οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ»...
   Διαδώστε αυτό το άρθρο