Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Δίχως πλοίο κινδυνεύουν να μείνουν πολλά νησιά μέσα στο χειμώνα!

– Ανάμεσά τους η Κάσος, η Κάρπαθος, τα Ψαρά και ο Αη Στράτης
– Συνολικά αφορά 35 δρομολόγια!

Στον αέρα βρίσκεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση πολλών νησιών που εξυπηρετουνται από τις επιδοτούμενες άγονες γραμμές του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε άγριες περικοπές.

Οπως καταγγέλει στο Νewsit o γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, Αχιλλέας Ταρλάμης:

“οι συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας για τη δρομολογιακή περίοδο 2010-2011 λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για τη νέα περίοδο 2011-2012. Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι γραμμες που θα περικοπούν να μπορούν να εξυπηρετηθουν από άλλα νησια με τακτικα δρομολόγια όμως αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα”.

Αυτο σημαίνει πως εάν σύντομα το υπουργείο δε λύσει το θέμα θα μείνουν δίχως καράβι πολλά νησιά μέσα στο καταχείμωνο και χιλιάδες νησιώτες θα καταδικαστούν σε απομόνωση καθώς για να ταξιδέψουν προς Πειραιά θα πρέπει να κάνουν το γύρο του Αιγαίου.

35 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ

Όπως δήλωσε ο κ.Ταρλάμης “35 άγονες γραμμές είναι στον αέρα, εκ των οποίων οι 22 αφορούν στη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών και οι υπόλοιπες 13 τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Μεταξύ άλλων:

– το δρομολόγιο Κάσος – Κάρπαθος από Πειραιά
– το δρομολόγιο Καβάλα – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος από Καβάλα και Θεσσαλονίκη
– το δρομολόγιο Αγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα από Λαύριο
– το δρομολόγιο Ψαρά – Χίος που θα καταδικάσει α Ψαρά σε απομόνωση

Το θέμα έχει σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Δεν θα δημιουργήσει μόνο πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά θα αφήσει θα καταδικάσει και πολλούς ναυτικούς στην ανεργία.

Πάντως όπως καταγγέλει στο Newsit o κύριος Ταρλάμης “η κυβέρνηση και το υπουργείο κάνουν πειράματα που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Στο τέλος θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απ΄αυθείας αναθέσεις που θα τις πληρώσουν χρυσάφι”.

Ολόκληρος ο Πειραιάς βρίσκεται σε αναβρασμό και όλοι περιμένουν με αγωνία να δουν ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες μέρες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε