Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Δωρεάν παραλίες αλλά ακόμη με… περίφραξη!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Στον αέρα βρίσκεται ακόμη η ελεύθερη πρόσβαση σε αρκετές παραλίες της Αττικής.

 

Οι περισσότερες παραμένουν ακόμη περιφραγμένες ενώ το καλοκαίρι έχει έρθει. Συρματοπλέγματα, κάγκελα, τοίχοι, αθλητικές, τουριστικές και άλλες εγκαταστάσεις εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες. Οι αντιδράσεις κατοίκων της Αττικής και κοινωνικών φορέων που εδώ και χρόνια απαιτούν τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών και την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές έχουν βάλει σε σκέψεις τα στελέχη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΟΡΣΑ). 

Η ομάδα εργασίας του Οργανισμού επεξεργάζεται τελευταία σχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατάργηση του εισιτηρίου εισόδου στις οργανωμένες πλαζ της Αττικής. Ειδικότερα προτείνουν επιβολή τιμής μόνο για τη χρήση ειδικών υπηρεσιών, όπως ξαπλώστρας, ομπρέλας κτλ.

 
Αν εφαρμόζονταν οι νόμοι, όπως λέει η αντιπρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ κυρία Παναγιώτα Καλαποθαράκου, «αυτό θα έπρεπε ούτως ή άλλως να ισχύει. 

Θεωρητικά η πρόσβαση των πολιτών είναι ελεύθερη σε όλες τις παραλίες, ακόμη και στις κλειστές οργανωμένες, οι οποίες θα έπρεπε να αφήνουν ανοιχτή δίοδο και να μην απαιτούν εισιτήριο από όσους θέλουν μόνο να ακουμπήσουν την πετσέτα τους στην αμμουδιά και να κολυμπήσουν χωρίς να χρησιμοποιήσουν καμία από τις υποδομές τους».

 
Το ενδεχόμενο αλλαγής των συμβάσεων για τις οργανωμένες παραλίες με τους ιδιώτες που τις εκμεταλλεύονται προκειμένου να καταργηθεί το εισιτήριο αποκάλυψε με δηλώσεις του στο “Βήμα”, ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού.
Δεν αποκλείεται ωστόσο το μέτρο τελικά να εφαρμοστεί σταδιακά, όποτε λήγει καθεμία από τις υφιστάμενες σήμερα συμβάσεις. Πάντως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, άμεσα θα αρχίσει η κατεδάφιση κάθε εμποδίου προς τη θάλασσα, αφού ολοκληρώνεται η διαδικασία ενεργοποίησης του προεδρικού διατάγματος (ΠΔ) του 2004 το οποίο καθόριζε τις ζώνες προστασίας, τις χρήσεις γης, τους όρους και περιορισμούς στη δόμηση από τον Φαληρικό Ορμο ως την Αγία Μαρίνα Κρωπίας.
 
Το ΠΔ είχε μείνει ανενεργό γιατί ποτέ δεν εκδόθηκε η απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, η οποία θα συγκροτεί Επιτροπή Παρακολούθησης Ελέγχου και Εποπτείας Εφαρμογής των διατάξεών του, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ιδιοκτητών ή διαχειριστών της έκτασης, των ΟΤΑ, του υπουργείου, του Σώματος Ελεγκτών Περιβάλλοντος, του Οργανισμού Αθήνας και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ηδη τρία άτομα έχουν κάνει δεκτή την πρόταση του ΟΡΣΑ για συμμετοχή τους στην Επιτροπή. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού, οι διατάξεις του ΠΔ θα εφαρμοστούν μόνο σε τέσσερις δήμους- στον Αλιμο, στο Ελληνικό, στη Γλυφάδα και στη Βούλα.
 
«Είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο να κλείνουν παραλίες-φιλέτα και να τις εκμεταλλεύονται είτε το ίδιο το κράτος και οι δήμοι είτε οι ιδιώτες,και να μην είναι δωρεάν προσβάσιμες στους πολίτες» λέει η κυρία Καλαποθαράκου. Οι τιμές στις ιδιωτικές πλαζ της Αττικής κυμαίνονται φέτος από 5 ως 25 ευρώ το άτομο. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε