Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Δουλεύουμε μισή ώρα για ένα… χάμπουργκερ

Δουλεύουμε μισή ώρα για ένα… χάμπουργκερ

Η ακρίβεια της Αθήνας και όλης της Ελλάδας σε σχέση με τους μισθούς των Ελλήνων εκτινάσσει στα ύψη το κόστος ζωής.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή, σύμφωνα με έρευνα της της Ελβετικής τράπεζας UBS, να πούμε πως ο Έλληνας εργάζεται για… δυο χάμπουργκερ την ώρα!
Τα ακριβά προϊόντα σε σχέση με τους χαμηλούς μισθούς δείχνουν πως η αγοραστική ικανότητα των Ελλήνων έχει συρρικνωθεί έναντι πολλών άλλων Ευρωπαίων.
Έτσι ένας Έλληνας πρέπει να δουλέψει 27 λεπτά για να αγοράσει ένα κιλό ρύζι τη στιγμή που για έναν Άγγλο ή έναν Ισπανό αρκούν μόλις 8 λεπτά.
Το ψωμί κοστίζει στον Έλληνα όσο και σε έναν Γερμανό, αφού και οι δυο πρέπει να δουλέψουν 10 λεπτά για να το αγοράσουν, όμως στο Βερολίνο το ψωμί είναι πιο ακριβό, ενώ και ο Βερολινέζος αμείβεται πολύ καλύτερα από έναν εργαζόμενο στην Αθήνα.
Για να αγοράσει ένας εργαζόμενος στο Παρίσι ένα χάμπουργκερ αρκεί να δουλέψει μόλις είκοσι λεπτά, 19 λεπτά αρκούν σε έναν εργάτη στο Βερολίνο, και άλλα 21 σε έναν εργαζόμενο στη Βαρκελώνη… στην Αθήνα απαιτούνται 30 λεπτά.
Σε επίπεδο ηλεκτρικών συσκευών και ηλεκτρονικών υπολογιστών η ακρίβεια της Αθήνας ξεπερνάει κάθε άλλη σε Ευρώπη και Αμερική.
Για μια συσκευή Ipod ένας εργαζόμενος χρειάζεται να δουλέψει τρια 8ωρα στην Αθήνα τη στιγμή που ο Νεοϋορκέζος το αγοράζει με 9 ώρες εργασίας, ενώ για έναν κάτοικο Λονδίνου ή Βερολίνου αρκούν 11 και 14 ώρες αντίστοιχα.
Η αγοραστική δύναμη ενός εργαζόμενου στην Αθήνα είναι καλύτερη μονάχα σε σχέση με εργαζόμενους όπως στην Πράγα, τη Βουδαπέστη ή το Μεξικό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε