Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Δρομολογείται ο Καποδίστριας 2 παρά τις αντιδράσεις

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
“Πράσινο φως” ανάβει η κυβέρνηση για τα σχέδια του Καποδίστρια 2 και του εκλογικού νόμου, τα οποία αναμένεται να τεθούν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει την Κυριακή.
Τόσο το νομοσχέδιο για τον Καποδίστρια 2 όσο και για τον εκλογικό νόμο που συνδέονται μεταξύ τους, θα παρουσιαστούν στην Βουλή μόλις αυτή ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. 
Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο νομοσχέδια θα έχουν γίνει νόμοι του κράτους το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. “Αγκάθι” παραμένουν οι αντιδράσεις “πράσινων” στελεχών στην αυτοδιοίκηση που θα διαγκωνίζονται πλέον γιά λιγότερες θέσεις (δείτε σχετική είδηση) αλλά και πολλών βουλευτών, κυρίως μεγάλων περιοχών όπως η Β’ Αθήνας.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που βρίσκονται στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών προκρίνεται παραλλαγή του Γερμανικού μοντέλου γιά τον εκλογικό νόμο και δραστικός περιορισμός των Δήμων και Κοινοτήτων. 

Συγκεκριμένα:

Ο νέος εκλογικός νόμος
 
Βασικά του σημεία θα είναι :
  • η δημιουργία 180 μονοεδρικών περιφερειών
  • οι βουλευτές θα εκλέγονται σ’ αυτές χωρίς σταυρό (το κάθε κόμμα θα έχει δύο υποψήφιους ανά περιφέρεια. Ο πρώτος θα εκλέγεται, ο δεύτερος θα είναι αναπληρωτής του)
  • οι υπόλοιποι 120 βουλευτές θα εκλέγονται από τις ευρύτερες περιφέρειες, με ξεχωριστή λίστα υποψηφίων, ανάλογα με τη δύναμη του κάθε κόμματος
  • το πρώτο κόμμα θα εξακολουθεί να “πριμοδοτείται” με περίπου 40 βουλευτές
  • για την αυτοδυναμία θα απαιτείται ποσοστό 40% στο σύνολο της χώρας.
 
Ο Καποδίστριας 2
 
Το σχέδιο προβλέπει περί τις 11 περιφέρειες (στις οποίες θα ενσωματωθούν οι σημερινές Νομαρχίες ως αυτόνομες διοικητικές μονάδες) και τη συγκέντρωση των 1034 δήμων που υπάρχουν σήμερα σε περίπου 450.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα έχει αρμοδιότητες “τοπικής κυβέρνησης”, ενώ θα στήνονται δύο κάλπες: μία για τον Περιφερειάρχη και μία για τα μέλη του Συμβουλίου. Η εκλογή θα γίνεται με ποσοστό 50%+1, καταργώντας το όριο του 42% για εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Όμως φαίνεται πως ένα πρόβλημα προέκυψε στο θέμα του σχεδίου Καποδίστριας 2. Το σχέδιο γίνεται σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ η οποία όμως ζητάει περισσότερα χρήματα για να μπορέσει να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό. Ζητούμενο όμως του Καποδίστρια 2 είναι η συγχώνευση δήμων και νομών για εξοικονόμηση των δαπανών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε