Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Δύσκολοι καιροί για δόγματα ευνομίας

Δύσκολοι καιροί για δόγματα ευνομίας

Στις προγραμματικές της δηλώσεις, η κυβέρνηση του ’09, μεταξύ άλλων, διακήρυξε το τέλος της ανομίας παντού όπως και τον αυστηρό έλεγχο κρουσμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας με αφορμή, τότε, τον θάνατο κρατούμενου αλλοδαπού, που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο από τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Νικαίας.

Με φόντο ρατσιστικές, φασιστικές παρεμβάσεις σε βάρος αλλοδαπών επαγγελματιών, πάλι στη Νίκαια, τις γενικευμένες επιθέσεις σε βάρος μεταναστών στα στενά των συνοικιών, τις εισβολές ενόπλων ληστών σε κατοικίες, θα γίνουν οι προγραμματικές της νέας κυβέρνησης.

Η έμφαση θα δοθεί πάλι , όπως φαίνεται , στην επιστροφή της νομιμότητας παντού ενώ οι κοινωνικές , πολιτικές και οικονομικές συνθήκες είναι πολύ δυσμενέστερες του ’09 . Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας , άνθρωποι πέφτουν από τις ταράτσες , άλλοι καταφεύγουν στο έγκλημα επιβίωσης ενώ οι συμμορίες του οργανωμένου, βρίσκονται στο πιο γόνιμο έδαφος ανάπτυξης τους.

Δόγματα ευνομίας και μάλιστα μιας όψης, κάτω από περιβάλλον χρεοκοπίας και πλήρους διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής θα έχουν εντελώς διαφορετικά από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Πριν τρία χρόνια ήρθε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να επιβάλει νόμο και τάξη με μια επικοινωνιακή παραλλαγή στην ονομασία του υπουργείου της Κατεχάκη.

Έγινε προστασίας του Πολίτη , με μια γραμματεία Δημόσια Τάξης. Τώρα αντιστρόφως η γραμματεία ξαναγίνεται υπουργείο δίνοντας ξεκάθαρα μηνύματα για τον προσανατολισμό τόσο της πολιτικής γραμμής όσο και της επιχειρησιακής τακτικής.

Το γεγονός ότι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που περιλαμβάνει την ΕΥΠ και τις υπηρεσίες πληροφοριών , τοποθετήθηκε συμπαγής μονοπρόσωπη πολιτική ηγεσία προερχόμενη από το πρώτο κόμμα της συγκυβέρνησης , είναι ενδεικτικό του αδιαπραγμάτευτου προγράμματος που θα διεκπεραιωθεί.

Το κοινωνικό τοπίο όπως έχει διαμορφωθεί στη χώρα απαιτεί μελετημένους και ουσιώδεις χειρισμούς στην διαδρομή νόμος και τάξη. Όταν ένα όχημα έχει αχρηστευμένο σύστημα διεύθυνσης και σπασμένα φλας, τι νόημα έχει να κοπεί κλήση στον οδηγό για απροειδοποίητη αλλαγή πορείας; Όταν σε κάποιον απελπισμένο που δεν έχει να πληρώσει ενοίκιο πάει ο δικαστικός κλητήρας αντί για τον κοινωνικό λειτουργό, αυτός πέφτει από το μπαλκόνι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς νόμους και κανόνες. Και είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει κοινωνία όταν επιβάλλονται εξωθεσμικά νόμοι και κανόνες στο πεζοδρόμιο.
Η διαδρομή δίκαιο ,νόμος , τάξη και πάλι δίκαιο είναι μια ακόμη χαμένη διαδρομή για τη χώρα ,γιατί επί 35 μεταπολιτευτικά χρόνια χάθηκε στην ασυνέχεια και στην μετάφραση αυτονόητων πραγμάτων. Τώρα ,στην πιο δύσκολη ,από κάθε άποψη ,καμπή των τελευταίων δεκαετιών , οι θεσμικοί και εξωθεσμικοί ανταγωνισμοί στην επιβολή του νόμου και της τάξης είναι από το πιο άσχημα μπορούσαν να μας προκύψουν.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε