Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Δυστύχημα στα everest: Στο σκοτάδι ακόμα οι έρευνες για την αδικοχαμένη Βασιλική

Δυστύχημα στα everest: Στο σκοτάδι ακόμα οι έρευνες για την αδικοχαμένη Βασιλική

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα σε κατάστημα των everest στην Πλατεία Βικτωρίας στην καρδιά της Αθήνας, και μετά τον χαμό μιας μητέρας δυο παιδιών, το τοπίο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το κακό, παραμένει θολό.

Οι τραγικές λεπτομέρειες που θα ενώσουν τα κομμάτια του παζλ τόσο από την Επιθεώρηση Εργασίας, όσο και από την πυροσβεστική ακόμα συλλέγονται. Η μοίρα ωστόσο φαίνεται να έπαιξε και πάλι τα παιχνίδια της με αποτέλεσμα μια σειρά τραγικών συμπτώσεων να οδηγήσουν στον θάνατο της Βασιλικής Παραστατίδου.

Σήμερα μίλησε ο γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Νίκος Ηλιόπουλος. Είπε μιλώντας Στο Κόκκινο ότι κάθε λεπτομέρεια στις συνθήκες εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις στο κατάστημα των everest, ερευνάται. Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ακόμα ότι οι ελεγκτές έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με προπηλακισμούς, απειλές, όπλα, ακόμη και… σκύλους.

«Ακόμη είναι νωρίς να μιλάμε για τα αποτελέσματα των ελέγχων, παρότι από την πρώτη στιγμή που συνέβη το εργατικό δυστύχημα στο σημείο εστάλη κλιμάκιο τεχνικών επιθεωρητών, καθώς για να μπει στο χώρο πρέπει να υπάρχει έγκριση από την Πυροσβεστική, η οποία διεξάγει πρώτη την κύρια έρευνα», σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Έχουν ζητηθεί πάντως ήδη εξηγήσεις και αναλυτικά στοιχεία από την επιχείρηση (το συγκεκριμένο κατάστημα ανήκει στην μητρική εταιρεία και δεν είναι τμήμα αλυσίδας franchise), για τις εργασιακές σχέσεις, της λογίστριας που σκοτώθηκε, των άλλων εργαζόμενων, του συντηρητή (αν είναι υπάλληλος, εργολάβος, τι σχέση έχει) και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κάνει τους δικούς του ελέγχους», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΕΠΕ.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες, η 42χρονη γυναίκα μητέρα δύο παιδιών είχε ζητήσει να δουλέψει το πρωί γιατί το απόγευμα είχε γενέθλια η κόρη της. Αυτό το τραγικό παιχνίδι έμελλε να την οδηγήσει στο θάνατο, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή θα ήταν η τελευταία ημέρα για φέτος που η 42χρονη λογίστρια θα πήγαινε στο κατάστημα στην πλατεία Βικτωρίας για να κλείσει τα βιβλία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ NEWSIT.GR ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ 

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν συνολικά πέντε άτομα, υπάλληλοι και πελάτες του καταστήματος.

Τα αίτια της τραγωδίας

Οι αρχικές υποψίες για τα αίτια της εκρήξης στράφηκαν στο ενδεχόμενο της διαρροής είτε από μπουκάλες προπανίου, είτε από εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Ωστόσο, πολύ γρήγορα ξεκαθαρίστηκε και μάλιστα έπειτα από επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΣΦΑ, πως το ρολόι του φυσικού αερίου από την συγκεκριμένη επιχειρήσει είχε αφαιρεθεί και η παροχή είχε διακοπή εδώ κι ένα χρόνο. Κατά συνέπεια άμεσα αποκλείστηκε το ενδεχόμενο διαρροής φυσικού αερίου.

Επίσης οι Ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους λειτουργίας της επιχειρήσης πως δεν χρησιμοποιούσαν στους χώρους του παρασκευαστηρίου, οι οποίοι επίσης βρίσκονταν στο υπόγειο του καταστήματος, μπουκάλες προπανίου για την κουζίνα, καθώς τα περισσότερα προϊόντα τους παράγονται απευθείας σε φούρνο.

Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, εξετάζουν με σοβαρότητα το εξής ενδεχόμενο από στοιχεία και ενδείξεις που ήδη έχουν συλλέξει από το τόπο της τραγωδίας, αλλά και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων.

Λίγη ώρα πριν την εκρηξη στο υπόγειο του καταστήματος το πρωί τις Πέμπτης, πραγματοποιούνταν εργασίες οξυγονοκολλήσης από ψυκτικούς για τα συστήματα ψύξης της επιχειρήσεις. Κάποια στιγμή ο τεχνικός έντρομος φεύγει από το υπόγειο τρέχοντας και πριν ανεβεί τις σκάλες, άρχισε να φωνάζει σε όσους βρίσκονταν εκεί, αλλά και στο ισόγειο του καταστήματος: “βγείτε όλοι έξω θα γίνει έκρηξη”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε