Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

ΕΦΚΑ: 4 βήματα για online αίτηση για σύνταξη [pics]

ΕΦΚΑ: 4 βήματα για online αίτηση για σύνταξη [pics]

Αιτήσεις στον ΕΦΚΑ -Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης – στην ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής για συνταξιοδότηση. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Μέσω της ειδικής υπηρεσίας του ΕΦΚΑ παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης για συνταξιοδότηση εξ ίδιου δικαιώματος (γήρατος), αναπηρίας ή λόγω θανάτου, για τον ΕΦΚΑ. Δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης έχουν οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από τους εξής φορείς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΑ και Γ.Λ.Κ. (Δημόσιο).

Με την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος στον ΕΦΚΑ, αποδίδεται ηλεκτρονικός αριθμός πρωτοκόλλου που λαμβάνεται υπόψη στην επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος. Η επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος θα ξεκινήσει με την κατάθεση των ελλειπόντων δικαιολογητικών στις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ.

Χρήσιμες πληροφορίες για τη συμπλήρωση και την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης παρέχονται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr.

Για τη διευκόλυνσή σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για τη συμπλήρωση και ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για τον ΕΦΚΑ:

  • Επιλέξτε την κατηγορία της σύνταξης που επιθυμείτε να υποβάλλετε αίτηση. Με την επιλογή αυτή, εμφανίζεται η ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης καθώς και τα αντίστοιχα πεδία της.
  • Πρωτίστως είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του πεδίου “Επιλέξτε τον τελευταίο φορέα ασφ/σης”
  • Στα ακόλουθα πεδία εμφανίζονται συμπληρωμένα τα στοιχεία σας, όπως έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο του ΕΦΚΑ και δεν επιδέχονται αλλαγή: ΑΜΚΑ – ΑΦΜ – Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο – Ημερ/νία Γέννησης – Επώνυμο κατά τη Γέννηση. Η ταχυδρομική Δ/νση είναι μεταβλητή και επιδέχεται διόρθωση αυτής.
  • Συμπληρώστε τα πεδία της αίτησης που σας αφορούν. Τα πεδία που φέρουν τον αστερίσκο, είναι υποχρεωτικά και απαιτείται η συμπλήρωση αυτών.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε προσωρινά την αίτηση πατώντας το εικονίδιο της προσωρινής αποθήκευσης. Η προσωρινά αποθηκευμένη αίτηση επιδέχεται διορθώσεις – τροποποιήσεις, ως προς τα συμπληρωμένα πεδία, όσες φορές το επιθυμείτε.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει σωστά την αίτηση και αποθηκεύστε οριστικά αυτή, πατώντας το εικονίδιο της οριστικής αποθήκευσης. Με την οριστική αποθήκευση, σας γνωστοποιείται ο αριθμός ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου της αίτησης, η αρμόδια Υπηρεσία επεξεργασίας του αιτήματός σας, ως και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσετε για την επεξεργασία του αιτήματός σας.

Η οριστικά αποθηκευμένη αίτηση, υποβάλλεται μία φορά και δεν τροποποιείται. Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε συμπληρώσει λάθος την οριστική σας αίτηση, πρέπει να συμπληρώσετε και να υποβάλλετε νέα αίτηση. Σε αυτή την περίπτωση, σας εφιστούμε την προσοχή, να ζητήσετε την ενεργοποίηση της σωστής αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία, με την προσκόμιση των δικαιολογητικών σας.

Πατήστε το εικονίδιο της αναζήτησης για την αναζήτηση προσωρινά ή οριστικά αποθηκευμένων αιτήσεων. Εάν επιθυμείτε να εκτυπώσετε την ηλεκτρονική σας αίτηση και είναι σε κατάσταση προσωρινής αποθήκευσης, παρακαλούμε ακολουθείστε τις οδηγίες εκτύπωσης του προγράμματος πλοήγησης στο Διαδίκτυο που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας.

Εάν επιθυμείτε να εκτυπώσετε την ηλεκτρονική σας αίτηση καθώς και τα δικαιολογητικά αυτής, μετά την οριστική αποθήκευση, πατήστε το εικονίδιο εκτύπωσης. Επιπλέον, πατώντας το εικονίδιο της συνολικής εμφάνισης, εμφανίζονται όλα τα πεδία της αίτησης.

Χρήσιμες πληροφορίες για τη συμπλήρωση της αίτησης στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε