Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

ΕΝΦΙΑ: “Καταπίνει” τις επιστροφές φόρου! Τι πρέπει να κάνετε

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Ο ΕΝΦΙΑ “καταπίνει” σαν άλλος… Κρόνος τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται χιλιάδες πολίτες από την εφορία. Μόνο που για να γίνει ο συμψηφισμός, θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να βάλουν το… χεράκι τους!

Τη διαδικασία του συμψηφισμού της επιστροφής και του φόρου (του ΕΝΦΙΑ εν προκειμένω), την προβλέπει ο νόμος. Βάσει της νομοθεσίας αν ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος αυτή θα συμψηφισθεί με τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλει στην εφορία.

Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο συμψηφισμός θα πρέπει να γίνεται χωρίς την υποβολή αίτησης από τον φορολογούμενο. Αλλά αυτό δεν γίνεται και πάντα. Αρμόδιες πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καλούν τους πολίτες να πάνε στις ΔΟΥ όπου υπάγονται και να κάνουν αίτηση ώστε να επισπευσθεί ο συμψηφισμός. Έτσι, θα μπορέσουν να πάρουν και πιο γρήγορα το ποσό που θα έχει απομείνει από την επιστροφή του φόρου εισοδήματος. ΑΝ έχει απομείνει τίποτα μετά την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ φυσικά…

Παράδειγμα: αν ένας φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει ΕΝΦΙΑ 100 ευρώ και ταυτόχρονα δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 150 ευρώ τότε το ποσό που θα του επιστραφεί θα είναι 50 ευρώ αφού προηγηθεί ο συμψηφισμός του φόρου.

Αν μετά τις διαδικασίες συμψηφισμού απομένει να καταβληθεί ΕΝΦΙΑ τότε το ποσό αυτό εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε