Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Έφτασαν οι πρόσφυγες στην Κυλλήνη – Δείτε πού θα εγκατασταθούν (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Έφτασαν οι πρόσφυγες στην Κυλλήνη – Δείτε πού θα εγκατασταθούν (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Σε 318 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που αναχώρησαν σήμερα με εφτά πούλμαν από το λιμάνι του Πειραιά για το κέντρο φιλοξενίας στην Κυλλήνη.

Οι οικογένειες προσφύγων από τον Πειραιά μεταφέθηκαν σε ένα εγκαταλελειμένο τουριστικό θέρετρο που διαμορφώθηκε τα τελευταία 24ωρα από τον στρατό στην Μυρσίνη Κυλλήνης.

“Δύο μήνες δεν είχαν νερό να κάνουν μπάνιο, όπως μας είπαν. Είμαστε παρόντες για να βοηθήσουμε αυτήν την κατάσταση”, είπε ο δήμαρχος Κυλλήνης – Ανδραβίδας, Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon και συνέχισε: “Ο στρατός θα αναλάβει προσωρινά τη σίτιση και εμείς σαν δήμος θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Όταν επικυρωθεί η συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση…”.

Νωρίτερα ο κ. Μοράντ είχε δηλώσει στο newsit.gr για τον χώρο που θα φιλοξενήσει τους πρόσφυγες, ήταν ένα παραθεριστικό θέρετρο, το οποίο δεν ήταν σε λειτουργία το LM Village που πήρε το όνομά του συμβολικά από τις λέξεις Λιόσια και Μυρσίνη, συμβολικά από τον τότε δήμαρχο Άνω Λιοσίων, Νίκο Παπαδήμα το 1996. Το είχε φτιάξει για να παραθερίζουν οι κάτοικοι του Δήμου του εκεί. Όμως, το συγκρότημα που περιλάμβανε δύο πισίνες, 32 μεζονέτες, εστιατόρια, χώρους ιατρείων, παιδικές χαρές με πράσινο και χώρους στάθμευσης σταμάτησε την λειτουργία του το 2006 και από τότε ρημάζει, αφού οι δήμοι Φυλής (πλέον) και Κυλλήνης, βρέθηκαν στα δικαστήρια.

Τώρα, με την προσφυγική κρίση, αποφασίστηκε ο κάθε δήμος να παραχωρήσει το κομμάτι ιδιοκτησίας του στο υπουργείο Εσωτερικών και έτσι δημιουργήθηκε από τον στρατό ένα νέο hot spot.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, “η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά και διαμένουν σε χώρους που δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα βίωσαν τον τελευταίο καιρό”.

Όσον αφορά στην λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι έχουν αποκατασταθεί σχεδόν όλα τα προβλήματα, και μέσα στις επόμενες ημέρες εκτιμάται πως δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμότητα.

Σχετικά με την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι ο ιατρικός σύλλογος του Πύργου και o φαρμακευτικός σύλλογος της πόλης, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιατροφαμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, ενώ για τον ίδιο λόγο υπάρχει επικοινωνία και με την υγειονομική περιφέρεια. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, “ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν αρκετά παιδιά και πρέπει να δούμε πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε”.

Επίσης και ο δήμος Πύργου είναι έτοιμος να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες, ενώ την σίτισή τους έχει αναλάβει η 117 πτέρυγα μάχης της αεροπορίας, που βρίσκεται στην κοντινή Ανδραβίδα. Όσον αφορά στο ρόλο της αστυνομίας, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος είπε ότι η αστυνομία θα αναλάβει την επιτήρηση του κέντρου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, 214 πρόσφυγες αναχώρησαν σήμερα από τον Πειραιά για τα Ιωάννινα. Για σήμερα δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες αναχωρήσεις μεταναστών και προσφύγων, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά έχει αυξηθεί για προληπτικούς λόγους η δύναμη του Λιμενικού, με την κάλυψη στελεχών από άλλα λιμεναρχεία αλλά και από εσωτερικές υπηρεσίες του υπουργείου.
Το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» – ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, δεν μεταφέρει κανένα πρόσφυγα ή μετανάστη από κάποιο νησί του Αιγαίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε