Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

“Εφυγε” ο Γιάννης Μόραλης

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κηδεύτηκε στις 11:30 ο σπουδαίος και μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Γιάννης Μόραλης…

 Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα το 1916 και το 1927 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Σε ηλικία 15 ετών έγινε δεκτός στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Με υποτροφία έφυγε το 1936 για την Ρώμη. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και σπούδασε νωπογραφία και ψηφιδωτό και το 1947 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στην ΑΣΚΤ.

    Το 1949 με αρκετούς Έλληνες ζωγράφους μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Νικολάου και Νίκος Εγγονόπουλος, ιδρύουν την καλλιτεχνική ομάδα “Αρμός” και διοργανώνουν την πρώτη κοινή έκθεση στο Ζάππειο το 1950. Από το 1954 ξεκινάει την συνεργασία του με το ελληνικό θέατρο, πρώτα με το Θέατρο Τέχνης και στη συνέχεια με το Εθνικό Θέατρο. Το έργο του Μόραλη περιλαμβάνει εικονογραφήσεις βιβλίων των ποιητών Ελύτη και Σεφέρη, εξώφυλλα δίσκων μουσικής, γλυπτά, τοιχογραφίες καθώς και σκηνικά και κουστούμια για το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας και τα μπαλέτα του Ελληνικού Χοροδράματος.

    Τιμήθηκε για πρώτη φορά με βραβείο ζωγραφικής το 1940. Αποχώρησε από την Σχολή Καλών Τεχνών το 1983 και το 1988 η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας τον τίμησε με μεγάλη αναδρομική έκθεση. Το 1999 του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Ταξιάρχη της Τιμής . Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Σήμερα αποχαιρετάμε έναν από τους μεγαλύτερους ανθρώπους της Τέχνης στη σύγχρονη Ελλάδα” αναφέρει στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.” Όσο ζούσε, και με τον τρόπο που ζούσε μας πρόσφερε τη σιγουριά ότι συνδεόμαστε με τις προηγούμενες μας γενιές, με τα γεγονότα του αιώνα που γεννηθήκαμε. Το απαράμιλλο ήθος του ήταν έκδηλο στην ποιότητα του έργου του.  Είναι μια απώλεια που θα την αισθανθεί και η Τέχνη και η χώρα μας».


  «Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Αλλά και στον κόσμο του Πολιτισμού και των Τεχνών, που έγινε από σήμερα πολύ φτωχότερος» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

 

Η κηδεία του Γιάννη Μόραλη έγινε σήμερα στις 11.30 από το παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου στο Α΄ Νεκροταφείο. Ο καλλιτέχνης επιθυμούσε, σύμφωνα με τον αδελφό του Γιώργο, η κηδεία του να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο και χωρίς επικήδειους.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε