Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο για την υγεία – Έρχονται μεγάλες αλλαγές

Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο για την υγεία – Έρχονται μεγάλες αλλαγές

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία κεντρικού φορέα ο οποίος θα μπορεί να είναι ακόμη και ιδιώτης για την διενέργεια των διαγωνισμών και των προμηθειών.

συζήτηση για το σχέδιο Νόμου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας τέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή «μετά τις γιορτές», αναρτήθηκε σήμερα στο διαδίκτυο προς διαβούλευση, προκειμένου να σταματήσει η περιρρέουσα «κινδυνολογία» αναφορικά με το τι θα προβλέπει. Διευκρινιζόταν δε, ότι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων δεν συνιστούν κατάργησή τους. Ο διάλογος για το θέμα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ένταξη των πολυιατρείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, η πτώση κατά 2,5% της τιμής του κέρδους της φαρμακαποθήκης και η δυνατότητα ένας διοικητής να διοικεί περισσότερα του ενός νοσοκομεία.

Στη συζήτηση για το εν λόγω νομοσχέδιο που διήρκησε περισσότερο από δυόμισι ώρες, διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις για επιμέρους ζητήματα, όπως είναι το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, εκφράστηκε, μεταξύ άλλων, η θέση ότι θα πρέπει να πάψει να ισχύει η κληρονομικότητα, καθώς επίσης και ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση. Η άποψη για επιτάχυνση εκφράστηκε και για το θέμα της αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων.

Όσον αφορά στο θέμα της πώλησης φαρμάκων σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, διατυπώθηκε και η άποψη να υπάρχει δυνατότητα να πωλούνται σε επιλεγμένα από αυτά, ενδεχόμενο που, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας απέρριψε.

Ακόμη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε ότι έχει συμφωνηθεί ήδη τα φαρμακεία να παραμένουν ανοιχτά και την ημέρα του Σαββάτου.

Επιπλέον, πρόταση της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του τρόπου προμηθειών με τη συμμετοχή ιδιωτών για το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται η συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, προσδιορίστηκε εισοδηματικό όριο 40.000 ευρώ για τις οικογένειες που θα συνεχίζουν να λαμβάνουν τα επιδόματα πολυτέκνων και τριτέκνων. Εάν το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τα 40.000 ευρώ ετησίως, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες δεν θα λάβουν τα επιδόματα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε