Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

“Είναι η τελευταία ευκαιρία για την χώρα” – Όχι νέες αυξήσεις φόρων, περικοπή δαπανών

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να κάνει “στροφή” στο αναπτυξιακό της μοντέλο, ώστε να καταφέρει να βρει και την έξοδο από την κρίση.

Αυτό θα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την νομισματική πολιτική, που δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα, ενώ ταυτόχρονα θα στέλνει και σήμα στις τράπεζες για συγχωνεύσεις, καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα είναι σημαντικές.

Η ΤτΕ έχει ήδη παρουσιάσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και αναμένεται αυτό το πρόγραμμα να εξειδικεύεται περαιτέρω. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δίνεται έμφαση στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας που υπάρχουν στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της χώρας, σε διάφορους κλάδους, ενώ θα σημειώνεται η ανάγκη για ουσιαστική ανασυγκρότηση του κράτους.

Παράλληλα, έμφαση θα δίνεται στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στην αξιοποίηση των δικτύων της Ελλάδας. Σε ότι αφορά στα δημοσιονομικά, η ΤτΕ επιμένει ότι η προσαρμογή θα πρέπει να προέλθει κατά τα 2/3 από το σκέλος των δαπανών και κατά το 1/3 από το σκέλος των εσόδων. Ειδικότερα για τα έσοδα, η αύξησή τους θα πρέπει να βασιστεί στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και όχι από νέα αύξηση των φόρων. Αντιθέτως, το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να παραμείνει σταθερό, για να εγκατασταθεί και κλίμα εμπιστοσύνης προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Για το τραπεζικό σύστημα, η ΤτΕ διαπιστώνει ότι οι προκλήσεις δεν έχουν εξαλειφθεί και αναμένεται να επαναλαμβάνει την παρότρυνσή της για κινήσεις συνεργασιών μεταξύ των τραπεζών. Υπενθυμίζεται, ότι ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος, σε πρόσφατο άρθρο του στους Financial Times είχε επισημάνει ότι κατά την τελευταία διετία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έδειξε ανθεκτικότητα στις συνέπειες της αβεβαιότητας που δημιούργησε η κρίση χρέους και ότι τον τελευταίο καιρό η πολιτική αβεβαιότητα δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Μάλιστα, είχε σημειώσει πως για να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον “είναι απαραίτητη η εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών που θα διασφαλίσουν το μέλλον της Ελλάδας εντός της ζώνης του ευρώ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε