Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εισαγγελέας κατά Άγκυρας για τους Τούρκους αξιωματικούς! Το σκεπτικό για μη τη έκδοση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Έκκληση στο Συμβούλιο Εφετών να μην παραδοθούν στις τουρκικές αρχές γιατί “κινδυνεύει η ζωή τους” απευθυναν οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος, και το Συμβούλιο Εφετών έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα τους.

Το δικαστικό συμβούλιο δεν ανακοίνωσε το σκεπτικό του, ωστόσο νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η πρώτη αυτή απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης αποτελεί προάγγελο για την τύχη και των υπολοίπων, καθώς τα στοιχεία με τα οποία ζητείται η έκδοση τους είναι πανομοιότυπα για όλους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί αρνήθηκαν ότι είναι πραξικοπηματίες, υποστήριξαν ότι στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και μίλησαν στους δικαστές για τον κίνδυνο οι τουρκικές αρχές να τους υποβάλουν σε απάνθρωπα βασανιστήρια.
«Κρίνετε ανθρώπους και όχι πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο ένας Τούρκος αξιωματικός στους δικαστές, ενώ ο δεύτερος τόνισε πως φοβάται για τη ζωή του.
«Όσοι είναι στα χέρια των τουρκικών αρχών λένε καλύτερα να είχαμε πεθάνει» τόνισε επίσης και αναφέρθηκε σε εξομολογήσεις όσων έχουν βρεθεί σε τουρκικές φυλακές. «Μας έχουν πει ότι τα βασανιστήρια σε στρατιωτικούς κρατούμενους είναι τόσο μεγάλα που οι ποινικοί κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες».

Επιπλέον, οι αξιωματικοί τόνισαν ότι μετά τα γεγονότα του περασμένου Ιουλίου οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι».
Επικαλέστηκαν επίσης αποφάσεις γερμανικών και σουηδικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν Τούρκους αξιωματούχους, κατηγορούμενους για την απόπειρα πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου οι τρεις εκζητούμενοι, σε περίπτωση που δεν κρατούνται για άλλη αιτία, πρέπει αμέσως να αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με το skai.gr, η εισαγγελέας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα, έκθεση αξιοποίνων πράξεων, και χρειαζόμαστε κάθε πληροφορία. Δεν εκδίδονται πρόσωπα για πολιτικούς λόγους. Δικαίωμα του κατηγορούμενου να πληροφορηθεί ακριβώς γιατί εκζητείται”.

Αναφέρθηκε στο δικαίωμα στη ζωή και στην απαγόρευση των βασανιστηρίων. Επίσης, επικαλέστηκε αποφάσεις του Αρείου Πάγου που αποφάνθηκε κατά της έκδοσης ατόμων που κινδύνευε η ζωή τους αν εκδίδονταν στην Τουρκία,.

“Μας ζητήθηκε να εκδώσουμε οχτώ Τούρκους με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στην κατάλυση πολιτεύματος και κοινοβουλίου και σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Το αίτημα ήταν αόριστο. Και η ελληνική δικαιοσύνη ζήτησε διευκρινίσεις. Πράγματι τα έγγραφα ήρθαν, πλην όμως, δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά και πράξεις που να αναφέρουν τι ακριβώς έκαναν και με ποιον , ποια ήταν η μορφή της συμμετοχής τους. Υπάρχει σαφής παραβίαση της αρχής της ειδικότητας, υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση έκδοσής τους να τους αποδοθούν στην Τουρκία και άλλες πράξεις. Υπάρχει βάσιμος φόβος να απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα. Γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από αυτά που μάς είπαν οι ίδιοι όσο και από αυτά που υπέστησαν όσοι είναι πολιτικά αντίθετοι από όσα πρεσβεύει η σημερινή (τουρκική) κυβέρνηση” επισήμανε.

Όπως τόνισε, η εισαγγελική λειτουργός, “είδαμε εικόνες ανθρώπων μόνο με τα εσώρουχα στοιβαγμένους σε γήπεδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταμάτησε τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την ένταξη στην ΕΕ κρίνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Ήδη, όπως μάς είπαν τα μέλη των οικογενειών τους υφίστανται πιέσεις, εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους, τους πήραν τα διαβατήρια. Ο φόβος τους για επιδείνωση της θέσης τους αν εκδοθούν στην Τουρκία είναι βάσιμος. Να μην γίνει δεκτό το αίτημα για την έκδοσή τους”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε