Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εισαγγελία προς γιατρούς για την Υπατία: «Σώστε τους απεργούς πείνας αλλιώς είστε ποινικά υπεύθυνοι»

Η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, θέτει τους γιατρούς προ των ευθυνών του για τους μετανάστες της Υπατίας.

Μετά την έκκληση που απηύθυναν οι γιατροί για τη μεταφορά των απεργών πείνας σε νοσοκομεία ή τη χορήγηση σε όσους το επιθυμούν νερού ή τροφής, η κα Ράικου απέστειλε έγγραφο στον διοικητή της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Άρη Μουσιώνη.

Σε αυτό αφού αναφέρει ότι δεν είναι δυνατό βάσει του νόμου «να χορηγήσει εντολή ή άδεια για επιχείρηση ή ενέργεια οποιοσδήποτε ιατρικής πράξης», τονίζεται πως οι γιατροί είναι ποινικά υπεύθυνοι, αν δεν κάνουν όσα οφείλουν, για να σώσουν έναν ασθενή.

«Ωστόσο, ο γιατρός έχει το δικαίωμα, αλλά επέχει και ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προβεί κατά τους κοινώς παραδεκτούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία που θεωρείται αναγκαία για τη σωτηρία ή τη διασφάλιση της ζωής ή της υγείας του ασθενούς. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει να θεωρηθεί ως δράστης εγκλήματος διά παραλείψεως τελεσθέντος» επισημαίνεται στο έγγραφο της Εισαγγελίας.

Επιπλέον, δε, ξεκαθαρίζεται πως ανάμεσα στο αγαθό της ζωής και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης της ζωής (π.χ. απεργία πείνας) υπερτερεί η προστασία της ζωής.

«Κατά συνέπεια, θα πρέπει να επιχειρηθούν εκ μέρους των γιατρών που επισκέπτονται τους ως άνω απεργούς όλες οι αναγκαίες ιατρικές ενέργειες και πράξεις προς αποφυγή μη αναστρέψιμης βλάβης της υγείας τους, οι οποίες, άλλωστε, φέρουν τον χαρακτήρα ”κοινωνικά πρόσφορης πράξης” μη συγκρουόμενης προς την κοινωνική ηθική τάξη, προς την οποία ευρίσκεται σε απολύτως παράλληλη θέση, καθώς η επιλογή μεταξύ του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως της ζωής του ασθενούς και αυτού τούτου του έννομου αγαθού της ζωής, αναμφισβήτητα προσβλητέο παρίσταται το πρώτο των ως άνω δικαιωμάτων» επισημαίνεται στο έγγραφο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε