Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Εισαγγελική παρέμβαση για την κακοποίηση ανηλίκων προσφυγόπουλων στο Α.Τ. Ομόνοιας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Εντολή για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, με αφορμή την καταγγελία πως πέντε ανήλικα προσφυγόπουλα από τη Συρία έπεσαν θύματα εξευτελισμού απο αστυνομικούς του Α.Τ. Ομόνοιας.

Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει ο εισαγγέλεας Γιώργος Νούλης.
Σύμφωνα με την καταγγελία για τα πέντε ανήλικα παιδιά ηλικίας 9 έως 14 ετών, κατά την παραπομπή τους στο ΑΤ
δέχθηκαν σεξουαλικά υπονοούμενα και ρατσιστικά σχόλια, έπεσαν θύματα εξευτελιστικών πράξεων, κρατήθηκαν σε κελιά μαζί με τοξικομανείς και ποινικούς κρατούμενους, ενω δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Τα παιδιά οδηγήθηκαν στο ΑΤ διότι εντοπίστηκαν από αστυνομικούς να έχουν τσάντες με στολές και πλαστικά όπλα για μια θεατρική παράσταση και προσήχθησαν στο ΑΤ, όπου παρέμειναν για περίπου 7 ώρες.

 

Το χρονικό

 

Οι γονείς κατέθεσαν μήνυση εναντίον των αστυνομικών και κατήγγειλαν ότι πέντε παιδιά προσφύγων ηλικίας από 12 έως 22 ετών ενώ πήγαιναν για να παίξουν σε θεατρική παράσταση στην οδό Ασκληπιού σταματήθηκαν από ομάδα αστυνομικών της ΔΙΑΣ στο ύψος του Πολυτεχνείου την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Μάλιστα όπως καταγγέλεται, οι δύο μηχανές που ήταν αρχικά στο σημείο, γρήγορα έγιναν 8 και μαζί 2 περιπολικά και η αντιτρομοκρατική.

Κατασχέθηκαν 5 πλαστικά όπλα μινιατούρες (όπου αγοράστηκαν απ’ το περίπτερο για την παράσταση), ένα λάπτοπ, καθώς και τα κοστούμια της παράστασης. Στην συνέχεια πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες, κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους.

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο 4ο Α.Τ. Ομονοίας, όπου και κρατήθηκαν 7 ώρες περιμένοντας μια απλή εξακρίβωση στοιχείων. Κάποια στιγμή, ένα από τα παιδιά κατάφερε να ανακτήσει το κινητό τηλέφωνό του και να ειδοποιήσει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των παιδιών, εξαναγκάστηκαν να γδυθούν, με σεξουαλικά υπονοούμενα. Έπειτα τα ανάγκασαν να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα δωμάτιο 2×2, υπό τα βλέμματα ένστολων, και όσα αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με ρατσιστικό & σεξουαλικό περιεχόμενο.

Όταν κατέφτασαν στο Α.Τ. οι γονείς και οι δικηγόροι, τους γνωστοποιήθηκαν τα γεγονότα. Η αστυνομία προσπάθησε να διακόψει τη διαδικασία λέγοντας πως θα διεξαχθεί ΕΔΕ. Οι πιέσεις δεν τελεσφόρησαν, οι μηνύσεις έγιναν κανονικά και οι προσαχθέντες αφέθηκαν μετά από 10 ολόκληρες ώρες όπου κρατούνταν παράνομα, χωρίς καμία κατηγορία (και οι ενάγοντες γονείς, 6 ώρες μετά).

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε