Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εισήγηση στον Άρειο Πάγο: Νόμιμο το χαράτσι στα ακίνητα

Εισήγηση στον Άρειο Πάγο: Νόμιμο το χαράτσι στα ακίνητα

Στο πνεύμα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να είναι η εισήγηση τουαρεοπαγίτη Γ. Σακκά ενώπιον του Αρείου Πάγου για το λεγόμενο «χαράτσι» (τέλος ακινήτων) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, στις 22 Μαρτίου 2013 θα συζητηθεί στο Δ’ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου η αίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητάει να αναστείλει την υπ’ αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την τελευταία αυτή πρωτόδικη απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Κατά την συζήτηση της υπόθεσης, ο κ. Σακκάς αναμένεται να προτείνει με εισήγησή του την αναίρεση της επίμαχης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Στην εισήγησή του ο αρεοπαγίτης αναμένεται να δεχθεί τις απόψεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως αυτές διατυπώθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας του ΕΕΤΗΔΕ και της αντισυνταγματικότητας της διακοπής του ρεύματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σακκάς αναμένεται να δεχθεί ότι το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 για τη θέσπιση του ΕΕΤΗΔΕ συνιστά ανεκτό περιορισμό της περιουσίας κατά την έννοια του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Επίσης, αναμένεται να αναφέρει ότι η επιβολή του «χαρατσιού» δεν αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος περί επιβολής φόρων, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος περί της ιδιοκτησίας, αλλά ούτε και στο άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη για την αρχή της αναλογικότητας.

Παράλληλα, ο αρεοπαγίτης αναμένεται να επισημάνει, όπως και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ότι αφού το «χαράτσι» επιβλήθηκε εκτάκτως για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα δημοσιονομικού προβλήματος, «δεν μπορεί να θεωρηθεί επέμβαση στην περιουσία των φορολογουμένων δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό, λαμβανομένου υπόψη του περιορισμένου χρονικού πλαισίου εφαρμογής του κατά τον Ν. 4021/2011 και του ύψους του σε σχέση με την αξία της βαρυνόμενης ακίνητης περιουσίας (έως 8 τοις χιλίοις)».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμ. 227/2012 απόφασή του, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, έκανε δεκτή την αίτηση του κ. Στουρνάρα και ανέστειλε εν μέρει την επίμαχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απαγόρευε στη ΔΕΗ να εισπράττει το επίμαχο τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Το Τριμελές Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2012 αποφάνθηκε ότι το «χαράτσι» μπορεί να εισπράττεται από τη ΔΕΗ, καθώς από την μη είσπραξη του θα προκύψει κίνδυνος βλάβης για το Ελληνικό Δημόσιο και δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι σχετικά με το έλλειμμα του 2011 και 2012.

Αντίθετα οι αρεοπαγίτες του Τριμελούς Συμβουλίου αποφάνθηκαν ότι η ΔΕΗ δεν θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το τέλος ηλεκτροδότησης που τους επιβλήθηκε.

Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι το τέλος ακινήτων δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έχουν ακυρώσει την υπ’ αριθμ. 1211/2011 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (που επιβάλλει το «χαράτσι») κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει τη διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όποιον δεν πληρώνει το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΔΕΗ: Επιτροπές θα αποφασίζουν αν θα κόβεται το ρεύμα – 700.000 αιτήσεις για διακανονισμούς το 2012!

ΔΗΜΑΡ: Να μην παραταθεί το “χαράτσι” της ΔΕΗ

Μένει το χαράτσι της ΔΕΗ και το 2013

Το νέο χαράτσι της ΔΕΗ: Μέχρι 10% οι αυξήσεις στο ρεύμα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε