Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Εισήγηση βόμβα στο ΣτΕ: Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά

Εισήγηση βόμβα στο ΣτΕ: Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.11.2010 | 18:44
Πρώτη δημοσίευση: 26.11.2010 | 18:33

Σε περίπτωση που η εισήγηση του Γράβαρη γίνει δεκτή από το Β' Τμήμα, τότε η υπόθεση θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

Στο Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (αυξημένη επταμελής σύνθεση), την 1η Δεκεμβρίου 2010, ο σύμβουλος Επικρατείας Ι. Γράβαρης θα προτείνει να κριθεί αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε το 2009.

Ειδικότερα, ο Γράβαρης θα αναφέρει ότι η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναδρομική επιβολή φόρου ή άλλου οικονομικού βάρους.

Ακόμη, ο σύμβουλος Επικρατείας θα επισημάνει ότι η έκτακτη εισφορά υπολογιζόμενη επί των εισοδημάτων που έχουν αποκτηθεί πριν από την 1.1.2008, δεν είναι νόμιμη ως αντικείμενη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Παράλληλα, ο Γράβαρης θα αναφέρει ότι η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος, καθώς εξαιρεί από την έκτακτη εισφορά τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, χωρίς να προκύπτει από πουθενά για ποιο λόγο έγινε η διαφοροποίηση αυτή.

Σε περίπτωση που η εισήγηση του Γράβαρη γίνει δεκτή από το Β' Τμήμα, τότε η υπόθεση θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για οριστική κρίση.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο