Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Έκαναν προσλήψεις στην προεκλογική περίοδο

Παρατυπίες και αδικαιολόγητοι διορισμοί στην εταιρία του δημοσίου Κτηματολόγιο Α.Ε, αποκαλύφθηκαν μετά από έρευνα του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, που έγινε με αίτημα της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη.

Με ένα αποκαλυπτικό άρθρο, η “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” αναφέρει ότι από τις 26 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου και ενώ η χώρα βρισκόταν επίσημα σε προεκλογική περίοδο, προσελήφθησαν 45 άτομα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δύο κόρες υφυπουργών και 10 άτομα με τόπο καταγωγής τη Λάρισα, ιδιαίτερη πατρίδα του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που ασκεί την εποπτεία του φορέα. Στον κατάλογο των προσληφθέντων της εταιρείας, που έχει αποστολή την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, περιλαμβάνεται και ένας ηχολήπτης με σπουδές σε ΙΕΚ μουσικής τεχνολογίας και συμμετοχή σε σεμινάρια ψυχοακουστικής !Μάλιστα ο συγκεκριμένος υπάλληλος ήταν παλιός στενός συνεργάτης του υπουργού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο γενικός διευθυντής του κτηματολογίου στις 24 Αυγούστου 2009 ζήτησε την άμεση κάλυψη 21 θέσεων. Είχε προηγηθεί υπουργική απόφαση, με ημερομηνία 17/8/2009, που καθόριζε το ανώτατο όριο του προσωπικού της εταιρείας στα 385 άτομα. Η διοίκηση, χωρίς καμία διαδικασία δημοσιότητας στον τύπο ή το Διαδίκτυο, προσέλαβε τελικώς 23 άτομα. Η μία πρόσληψη μάλιστα έγινε μια ημέρα μετά το διάγγελμα του τότε πρωθυπουργού για την προκήρυξη των εκλογών και, σύμφωνα με το πόρισμα, «δεν είναι δεοντολογικά ορθή». Οι δύο επιπλέον προσλήψεις αφορούν μία δικηγόρο και ένα διοικητικό υπάλληλο, τα στοιχεία του οποίου δεν είναι γνωστά.

Οι επιθεωρητές ζητούν να καταγγελθούν οι συμβάσεις που έγιναν κατά το «ύποπτο» διάστημα, διαπιστώνοντας ότι «εμφανίζουν παρατυπίες» και καταρτίστηκαν «κατά παράβαση των κανόνων που διέπουν τη συνετή άσκηση της διαχειριστικής εξουσίας και τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος».

Η διοίκηση του κτηματολογίου, όπως γράφει η “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”, μονιμοποίησε 22 άτομα και οι επιθεωρητές, αναφέρουν χαρακτηριστικά στο πόρισμα τους: «Κατά τις διατάξεις του εργατικού δικαίου, δεν νοείται τέτοια μετατροπή»,Αξίζει να αναφερθεί ότι άλλοι εργαζόμενοι της εταιρίας με συμβάσεις έργου κατήγγειλαν ”επιλεκτικές τακτοποιήσεις”.
 
«Είναι αξιοσημείωτο, από τον αναλυτικό πίνακα των προσλήψεων που παρασχέθηκε στο κλιμάκιο ελέγχου, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των θέσεων αφορά υπαλλήλους γραφείων (19 άτομα), ειδικότητα χαμηλής ειδίκευσης, χωρίς να προκύπτει από κάπου η ανάγκη για την πρόσληψη αυτού του αριθμού της ειδικότητας», σημειώνεται στο πόρισμα των επιθεωρητών, από το οποίο προκύπτει ότι έγινε έρευνα για να διαπιστωθεί μήπως οι προσλήψεις είχαν στην πραγματικότητα γίνει μέσα στην προεκλογική περίοδο, όπως ανέφεραν καταγγελίες εργαζομένων.

Επισημαίνεται ότι μέρος του νεοπροσληφθέντος προσωπικού δεν εμφανίζεται στο ημερήσιο παρουσιολόγιο του περασμένου Σεπτεμβρίου και το κλιμάκιο έλαβε την προφορική δήλωση του διευθυντή διοικητικού του Κτηματολογίου ότι είχαν αναλάβει υπηρεσία σε περιφερειακά γραφεία. Για να διαλευκανθεί η υπόθεση, το πόρισμα εισηγείται να προχωρήσει τεχνικός έλεγχος για να εντοπιστούν τα ηλεκτρονικά ίχνη τυχόν επεμβάσεων στο εσωτερικό πρωτόκολλο της εταιρείας.

Την τελευταία τριετία οι 265 εργαζόμενοι του Κτηματολογίου έφθασαν τους 393. Πάντως, τον Μάιο του 2010 καταγράφονται 383 και η απόκλιση των 10 ατόμων δεν διασαφηνίζεται από τα στοιχεία που παρασχέθηκαν.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε