Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Εκδίδονται στην Τουρκία 3 από τους 8 στρατιωτικούς – Έφεση για τους άλλους 3 που αποφασίστηκε να μην εκδοθούν!

Εκδίδονται στην Τουρκία 3 από τους 8 στρατιωτικούς – Έφεση για τους άλλους 3 που αποφασίστηκε να μην εκδοθούν!

– Ανατροπή για 6 από τους 8 τούρκους αξιωματικούς! – Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε για τους τρείς να εκδοθούν στην Τουρκία
– Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις τους αλλά και η θέση πιου πήρε η εισαγγελέας υπέρ τους δεν συγκίνησαν το δικαστήριο
– «Θα μας υποβάλλουν σε απάνθρωπα και εξευτελιστικά βασανιστήρια – Απολύθηκαν οι γυναίκες μας και οι οικογένειές μας κρατούνται όμηροι», είπαν οι τρεις μεταξύ άλλων
– Χθες για άλλους τρείς είχε αποφασισθεί η μη έκδοσή τους! αλλά μετά από έφεση την τελική απόφαση θα πάρει ο Άρειος Πάγος

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των 8 τούρκων στρατιωτικών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σήμερα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να εκδοθούν στην χώρα τους τρεις Τούρκοι αξιωματικοί. Με άλλη σύνθεση από την χθεσινή (η οποία αποφάσισε την μη εκδοση των πρώτων τριών) αυτή τη φορά το Δικαστήριο αποφάσισε την την έκδοση τους για τα 3 από τα 4 αδικήματα που εκζητούνται. Πρόκειται για για την προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, την απόπειρα παρακωλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου. Αντίθετα δεν εκδιδονται για την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. Και οι 3 θα υποβάλουν έφεση και κρατούνται. 

Μεταξύ άλλων οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι δεν είναι πραξικοπηματίες κι ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία αφενός δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, αφετέρου κινδυνεύουν να υποβληθούν σε απάνθρωπα και εξευτελιστικά βασανιστήρια. Επίσης ανέφεραν πως μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι. Δεν τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση ούτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

Αντίθετα με την απόφαση του δικαστηρίου η εισαγγελεας ζήτησε να μην εκδοθούν στην Τουρκία. “Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση”, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής :”Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ”. Επικαλέστηκε επίσης τους άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών αρχών ενώ τόνισε ότι τα στοιχεία να τα οποία ζητείται η έκδοση του ειναι εντελώς αόριστα.

Έφεση για τους τρείς που αποφασίσθηκε χθες να μην εκδοθούν! Θα αποφασίσει ο Άρειος Πάγος

Ο Άρειος Πάγος θα κρίνει το ζήτημα των τριών πρώτων Τούρκων αξιωματικών που χθες αποφασίστηκε να μην εκδοθούν στην Τουρκία με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Αντώνιος Λιόγας αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών από τους συνολικά οκτώ στρατιωτικούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.

Μετά την άσκηση της εφέσεως, η υπόθεση για τους τρείς θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο ( Β Τμήμα), που πρεπει σύμφωνα με το νόμο μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε