Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκδικάζεται η έφεση για το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Αθηναϊκή Ζηθοποιία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στο εφετείο κρίνεται την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, το πρόστιμο των 31,4 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία το Σεπτέμβριο του 2014. Εκδικάζεται η έφεση που κατέθεσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και με την οποία ζητά να μειωθεί το πρόστιμο κατά 60 ως 65%.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία που είχε κάνει η Ζυθοποιία Μύθος στις 29 Δεκεμβρίου 2006 και αφορούσε στο χρονικό διάστημα από τον 1998 ως το 2013. Η έρευνα είχε ως αντικείμενο “κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της μπύρας”

Η κατηγορία που αντιμετώπιζε η πολυεθνική εταιρεία και διερευνούσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν ότι “η Αθηναϊκή Ζυθοποιία απαγόρευε στους πελάτες της να αγοράζουν και να διαθέτουν ανταγωνιστικά προϊόντα μπύρας ή τους εξανάγκαζε να παίρνουν μικρές ποσότητες ώστε να διατηρεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά”.

Η έρευνα διήρκεσε οκτώ χρόνια τουλάχιστον χρόνια και τελικά το Σεπτέμβριο του 2014 εκδόθηκε μία απόφαση 493 σελίδων, σύμφωνα με την οποία η πολυεθνική κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 31.451.211 ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 10% του τζίρου του έτους 2013 και πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος.

Επιπλέον η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την απόφασή της υποχρέωσε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να αναγράφει στο εξής σε όλες τις συμφωνίες με τους πελάτες της ότι είναι ελεύθεροι να αγοράζουν, να πωλούν και να διαθέτουν ανταγωνιστικά προϊόντα στα δικά τους δίκτυα πώλησης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε