Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την “Πανευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Περισσότερες από δύο χιλιάδες μικρές και μεγάλες πόλεις ανά την Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, συμμετέχουν με εκδηλώσεις και δράσεις, στην τελευταία μέρα εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2011 (16-22 Σεπτεμβρίου). Δείτε τι θα γίνει στη δική σας πόλη.

Η Αθήνα αν και “εγκλωβισμένη” στην απεργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των ταξί, συμμετέχει και η ίδια στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη βιώσιμη μετακίνηση, όχι με εορταστικές εκδηλώσεις, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά με την προώθηση θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούν τους δύο ποδηλατικούς άξονες της πόλης και την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Η Θεσσαλονίκη πάλι τιμά την ημέρα παραδίδοντας κεντρικούς δρόμους της σε πεζούς και ποδηλατιστές.

Ποδηλατοδρομίες και πεζοπορίες πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, στους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορωπίου, Ιωαννίνων, Τριπόλεως, Κιλκίς, Χανίων κ.α.

Το μήνυμα της ημέρας είναι σαφές: Η Ευρώπη σήμερα λέει «όχι» στο αυτοκίνητο και «ναι» στη βιώσιμη εναλλακτική κινητικότητα, που προσφέρουν το ποδήλατο, το περπάτημα και τα ΜΜΜ -όταν δεν απεργούν- απαιτώντας λιγότερη ρύπανση, λιγότερο θόρυβο, λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, λιγότερα τροχαία ατυχήματα. Η Ευρώπη σήμερα απαιτεί, καθαρότερο περιβάλλον, εξοικονόμηση φυσικών πόρων, περισσότερο δημόσιο χώρο, και μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες της.

Το μήνυμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης, αν 
σκεφτεί κανείς τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά και τη συντήρησή ενός αυτοκινήτου…

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν πρόκειται να γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις ενώ η ημέρα θα τιμηθεί με την προώθηση ουσιαστικών θεσμικών παρεμβάσεων σε νομοθετικό επίπεδο για την ενίσχυση της εναλλακτικής μετακίνησης στην πόλη.

«Προωθούνται μέσα στον Φεβρουάριο του 2012, οι δημοπρατήσεις για τους δύο ποδηλατικούς άξονες της πόλης, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Πρόγραμμα Αθήνα-Αττική 2014 και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2012, ενώ ήδη μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται οι εγκρίσεις από τον δήμο Αθηναίων», λέει γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Μαρία Καλτσά και τονίζει ότι «μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση και το έργο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, το οποίο καθυστέρησε λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας».

Ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων για θέματα Συγκοινωνιών και Μεταφορών, συγκοινωνιολόγος Βασίλης Βαβάκος, λέει ότι “αν και είναι μία δύσκολη ημέρα, λόγω της απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η Αθήνα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Ευρώπης, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό σχέδιο και στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ, για τη δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατόδρομων, προκειμένου να προωθήσει την Εναλλακτική Κινητικότητα”.

Ο κ. Βαβάκος λέει ακόμη ότι ο δήμος της Αθήνας είναι έτοιμος να κάνει «μία κατα μέτωπο σύγκρουση, με πάρα πολλά μικρά και διάσπαρτα συμφέροντα, προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση πεζών και ποδηλάτων».
Προτεραιότητα του δήμου, δηλώνει, είναι η δημιουργία χώρων στάθμευσης των ποδηλάτων σε σταθμούς των ΜΜΜ και σε σημεία που έλκουν μετακινήσεις.

«Εμείς κινούμαστε σε καθημερινή βάση εναλλακτικά στην πόλη μας. Χρησιμοποιούμε καθημερινά το ποδήλατο, τα λεωφορεία και το μετρό και έχουμε κάνει τρόπο ζωής το μήνυμα της σημερινής ημέρας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Αμυράς, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων και ένας εκ των επικεφαλής του ποδηλατικού κινήματος,

– Μέλη του ποδηλατικού κινήματος μαζί με δημότες, θα κάνουν τον πρώτο ποδηλατικό γύρο Κερατσινίου – Δραπετσώνας στις 18:30 σήμερα, με αφετηρία το δημοτικό στάδιο Σιταποθηκών και με τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

– Στις 7 το απόγευμα στη Δραπετσώνα θα γίνει πεζοπορία, με αφετηρία το δημαρχείο και η οποία θα καταλήξει στις 8 το βράδυ στο Καστράκι, όπου θα δοθεί συναυλία.

– Στη Θεσσαλονίκη, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία των οχημάτων και η πόλη θα «παραδοθεί» σε πεζούς και ποδηλάτες.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αγγελάκη-Εγνατία-Ι.Δραγούμη-Λεωφόρου Νίκης, θα γίνουν μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ακτιβιστικές δράσεις και παρεμβάσεις, δημιουργική απασχόληση των παιδιών και χαριστικό παζάρι.

– Tο απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους, μουσική θα παίζει η φιλαρμονική του δήμου Θεσσαλονίκης ενώ στο σχολείο της Ικτίνου, η ζωγράφος, Δόμνα Δέλιου θα ζωγραφίζει στην αυλή, αλλά και σε χαρτιά που θα τα μοιράζει, τα… πόδια των περαστικών και λίγο παρακάτω, στη διασταύρωση των οδών Κούσκουρα με Τσιμισκή, η «Σχεδία στην Πόλη» θα στήσει εργαστήρι ζωγραφικής και διαδραστικό παιχνίδι.

– Τα «Παιδιά εν δράσει» θα μετατρέψουν την οδό Τσιμισκή, στο ύψος της Αριστοτέλους, σε μία απέραντη παιδική χαρά, καλώντας μικρούς και μεγάλους να παίξουν τζαμί, κουτσό, μήλα, ψείρες, σκοινάκι, καμάρα και πολλά άλλα παιχνίδια. Η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών, από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, θα χρωματίσει συμβολικά τις διαβάσεις στην οδό Σβώλου και οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης όπως και οι ομάδες από την παιδική Ακαδημία ρόλερ-χόκεϋ του Άρη, Ηρακλή, ΠΑΟΚ και τους Τιτάνες, θα βολτάρουν, στο χωρίς αυτοκίνητα, κέντρο.

– Αρκούδες θα περπατούν στο κέντρο της πόλης από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ προσκαλώντας τους επισκέπτες να ακολουθήσουν τα ίχνη τους, που θα οδηγούν στην οδό Ρογκότη, στα γραφεία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Εκεί, εθελοντές της οργάνωσης θα δημιουργήσουν γύψινα διακοσμητικά εκμαγεία με θέμα τα ίχνη αρκούδας στο κανονικό τους μέγεθος, μάσκες λύκου και αρκούδας, κατασκευές με θέμα τη φύση, από ανακυκλώσιμα υλικά και παιδικά προσωπάκια θα μακιγιαριστούν στα χρώματα του λύκου και της αρκούδας.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις οδούς Αγγελάκη-Εγνατία-Ι. Δραγούμη-Νίκης, όπως και στις κάθετες οδούς Βενιζέλου και Εθνικής Αμύνης, θα γίνεται κανονικά.

– Ποδηλατικός γύρος στους δρόμους του Κιλκίς θα γίνει στις 6 το απόγευμα με αφετηρία την πλατεία Ειρήνης.

– Στην πόλη των Χανίων οι μετακινήσεις με τα αστικά λεωφορεία θα είναι δωρεάν, ενώ και εκεί θα γίνει ποδηλατοδρομία.
– Ποδηλατοδρομία θα γίνει και στα Ιωάννινα, όπου το εμπορικό κέντρο της πόλης θα παραμείνει κλειστό για τα αυτοκίνητα από τις 9 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι.

– Την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στελέχη της Τροχαίας Τρίπολης θα εκπαιδεύσουν μαθητές δημοτικού σε θέματα που αφορούν την “Ασφαλή μετακίνηση μαθητών” και το Σάββατο θα γίνει ο Ποδηλατικός Γύρος Τρίπολης.

– Ο δήμος Κορωπίου διοργανώνει ποδηλατοδρομία και πεζοπορία στις 18:30 με αφετηρία το δημαρχείο της πόλης.

* Η Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Γαλλίας το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 2000 με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2002 εντάχθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στην οποία συμμετέχουν έκτοτε χιλιάδες πόλεις εντός και εκτός Ευρώπης. Πρόκειται για μία εκστρατεία που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο και το περπάτημα, την ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών πόλεων για την προώθηση αυτών των τρόπων μεταφοράς, αλλά και την επένδυση στις νέες απαραίτητες υποδομές.

Θέμα της φετινής Εβδομάδας κινητικότητας είναι η Βιώσιμη Κινητικότητα…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε