Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Διαγωνισμού Δέσμευσης Δυναμικότητας (Market Test) για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB), στο πλαίσιο της οποίας υπεβλήθησαν εννέα μη-δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τη διαμετακόμιση συνολικά 4,3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και περίπου για 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, ετησίως, σε ανάστροφη ροή, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρία ICGB AD, υπεύθυνη για την υλοποίηση του αγωγού, η δεύτερη Δεσμευτική Φάση, που αφορά στην επιβεβαίωση των σχετικών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος, μέσω της σύναψης συμβάσεων διαμετακόμισης, θα ξεκινήσει, αφού ληφθούν οι εγκρίσεις από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Οι εξελίξεις αναφορικά με το έργο, καθώς και το σχέδιο λειτουργίας πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, που συνδέεται με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, συζητήθηκαν σε πρόσφατη επικοινωνία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, με την ομόλογό του, υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη του έργου ενώ η κ. Petkova αποδέχθηκε πρόσκληση, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση στην Αθήνα, με αντικείμενο τον πλωτό τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή και των ενδιαφερομένων για το έργο εταιριών.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε