Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εκκρεμούν 4 δισ. για να “κλειδώσουν” τα μέτρα – Σύνταξη στα 67, πρόωρη έξοδος από το δημόσιο, μειώσεις και 3.000 απολύσεις

Εκκρεμούν 4 δισ. για να “κλειδώσουν” τα μέτρα – Σύνταξη στα 67, πρόωρη έξοδος από το δημόσιο, μειώσεις και 3.000 απολύσεις

– Κλείδωσαν μέτρα 7,5 δισ. κι εκκρεμούν μέτρα 4 δισ.
– Όλα δείχνουν πως λουφαδόροι και επίορκοι βλέπουν την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο
– Οι προϋποθέσεις για την πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων
– Σε ποιες κατηγορίες θα ισχύσει η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου
– Όι προτάσεις του ΔΝΤ για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος

Μ’ ένα “περίεργο ζευγάρι” μέτρων η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν κλειδώσει μέτρα 7,5 δισ ενώ μένουν ακόμη μέτρα υψους 4 δισ. ευρώ τα οποία πρέπει να κλειδώσουν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ώστε ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας να παρουσιάσει το τελικό πακέτο των μέτρων στις 8 Οκτωβρίου στο Eurogroup.

Η κυβέρνηση τώρα εξετάζει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης εως τα 67 χρόνια και την πρόωρη κατά δυο χρόνια συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το μέτρο της αύξησης του ορίου ηλικίας φαίνεται να έχει “κλείσει” αφού το υπουγείο Οικονομικών το έχει αξιολογήσει και από την αξιολόγηση προκύπτει εξοικονόμηση 1 δις ευρώ κατά τη διετία 2013-2014 αν το όριο αυξηθεί κατά ένα έτος (66 χρόνια) ή 2 δισ. ευρώ αν το όριο αυξηθεί κατά 2 χρόνια. Η τρόικα φαίνεται να συμφωνεί κι έτσι αυτό το μέτρο θεωρείται σχεδόν δεδομένο.

Όσο για το σενάριο της πρόωρης συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων, αυτό εξετάζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών να ισχύσει υπό τις εξής προϋποθέσεις: Οι προς συνταξιοδότηση δημόσιοι υπάλληλοι να καταβάλουν οι ίδιοι τα δύο χρόνια ασφαλιστικών εισφορών που τους υπολείπονται και  να περιμένουν για το εφαπαξ την πάροδο της διετίας. Η σύνταξη αντιθέτως θα καταβάλεται άμεσα.

Με αυτό το μέτρο το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως και εκοικονόμηση θα υπάρχει αλλά κυρίως θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων όπως απαιτεί η τρόικα χωρίς να υπάρξουν πολλές απολύσεις. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να προτείνει την απόλυση 3.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έτσι ώστε να ικανοποιήσει και την τρόικα που επιμένει σε απολύσεις.  Ωστόσο, ερώτημα παραμένει κατά πόσο το ΔΝΤ θα αποδεχτεί το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης… Το μόνο σίγουρο είναι πως η διαμόρφωση των μέτρων βρίσκεται στην τελική ευθεία και τα δυο αυτά μέτρα είναι κομβικής σημασίας προκειμένου να “κλείσει” το πακέτο.

Δείτε το βίντεο

Όσον αφορά τις περικοπές στις συντάξεις, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν θα γίνει καμία μείωση στους χαμηλοσυνταξιούχους δηλαδή στις συντάξεις εως 650 ευρώ ενώ θα γίνουν κλιμακωτές περικοπές στα δώρα. Καμία μείωση δε θα υποστούν οι συντάξεις του ΟΓΑ.

Δείτε το βίντεο

Τα σενάρια για τα φορολογικά

Στο τραπέζι των διαπραπραγματεύσεων βρίσκονται πάντα και τα σενάρια φορολογικού χαρακτήρα. Το ΔΝΤ επιμένει στην πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας θα έφερνε στα ταμεία τεράστια έσοδα ύψους 2-3 δισ. ευρώ. Ωστόσο για να διαπιστωθεί το ακριβές δημοσιονομικό όφελος και κατά πόσο αυτό το μέτρο μπορεί αν εφαρμοστεί ανεξαιρέτως σε όλες τις κατηγορίες πολιτών, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να διαπιστώσουν πόσοι φορολογούμενοι βρίσκονται σε κάθε εισοδηματικό κλιμάκιο.

Σύμφωνα με την “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, ενδέχεται η κατάργηση του αφορολόγητου να ισχύσει μόνο για κάποιες κατηγορίες όπως για παράδειγμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπάρχουν επίσης εισηγήσεις και για άυξηση του αφορολόγητου για κάποιες κατηγορίες όπως οι συνταξιούχοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προτείνει:

1. Μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε 3 ή 4, δηλαδή:
– Από 0-22.000 ευρώ συντελεστής 18%
– Από 22.001-45.000 ευρώ συντελεστής 35%
– Από 45.000-100.000 ευρώ συντελστής 40%
– Από 100.001 και πάνω συντελεστής 45%

2. Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000

3. Κατάργηη φοροαπαλλαγών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΥΜΟΥΛΕΑ ΙΩΑΝΝΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι πάνε στα 67 για σύνταξη – Οι νέοι πληρώνουν τη νύφη

Φεύγουν 35.000 από το Δημόσιο, αλλά δεν απολύονται… Σύνταξη στα 67 το … δώρο για να μην γίνουν απολύσεις

Απολύσεις-εξπρες στο Δημόσιο και σύνταξη για όλους στα 67 ζητάει η τρόικα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε