Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

“‘Εκοψαν” τις δωρεάν μετακινήσεις με αστικά ΚΤΕΛ σε ατομα με αναπηρίες!

“‘Εκοψαν” τις δωρεάν μετακινήσεις με αστικά ΚΤΕΛ σε ατομα με αναπηρίες!

Στη δίνη της αντιπαράθεσης μεταξύ των αστικών ΚΤΕΛ της χώρας και του Υπουργείου Υγείας, βρίσκονται τα άτομα με αναπηρίες στους οποίους έκοψαν τις δωρεάν μετακινήσεις. Τι απαντά ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Mέσω του  newsit,  ο κ. Γιωργος Τατόλης, άτομο με ειδικές ανάγκες που κατοικεί στα Γιάννενα,  κατήγγειλε πως τον τελευταιο ένα μήνα δεν μπορούν να μπουν δωρεάν στα αστικά λεωφορεία.

Ενώ μέχρι τώρα, με την επιδειξη της κάρτας ΑΜΕΑ έμπαιναν δωρεάν στα αστικά λεωφορεία,  τώρα τους ζητούν να πληρώσουν γιατί λένε δεν τους έχει δοθει επιδότηση. Όπως λέει ο κύριος Τατόλης, το κόστος για αυτον είναι δυσβάχτο καθώς πρέπει να δίνει 1,50 ευρώ για κάθε διαδρομή. Για να πάει και να γυρίσει από το νοσοκομείο θέλει καθημερινά 3 ευρώ και χρειάζεται οπωσδηποτε συνοδό καθώς τα αστικα στα Γιάννενα δεν έχουν μπάρες. Αρα μαζί με την μητέρα του που συνήθως τον συνοδεύει πληρώνουν καθε μέρα 6 ευρώ μόνο για να πανε και να έρθουν απο το νοσοκομείο.

Ο κ.Τατόλης δεν είναι το μοναδικό περιστατικό

Σύμφωνα με απόφαση της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Κτελ, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση, με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν καταβλήθηκε στα ΚΤΕΛ η δεύτερη δόση του 2010 για τη μεταφορά των ατόμων με αναπηρία. Δόθηκε παράταση για τη δωρεάν μεταφορά τους μέχρι τις 31 Ιανουαρίου με την ελπίδα ότι θα υπογραφεί η νέα σύμβαση για το 2011, όμως αν και έγιναν αλλεπάλληλες συναντήσεις αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ως εκ τούτου λοιπόν καλούνται άπαντα τα ΚΤΕΛ να μη δέχονται τη δωρεάν μετακίνηση των κατόχων καρτών ΑΜΕΑ. «Εξαίρεση να υπάρχει μόνο για τους τυφλούς συνανθρώπους μας» τονίζεται χαρακτηριστικά στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Όπως δήλωσε στο newsit o Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατριβάνος, “Είναι γεγονός πως υπάρχει ένα προβλημα με τα ΚΤΕΛ των αστικών συγκοινωνιών. Τα οφειλόμενα του 2010 είναι ένα ποσό 4 εκατομμυρίων και απο μία πλευρά έχουν δίκιο, ωστοσο όμως αυτή η καθυστέρηση δεν οφείλεται στο υπουργείο Υγείας, διότι τα τιμολόγια σε εμάς ήρθαν στις 6 Δεκεμβρίου, οποτε έπρεπε μέχρι 31 Δεκεμβρίου να έχουν ενταλματοποιηθεί, πράγμα που για το ελληνικό Δημόσιο ειναι ακατόρθωτο καθώς θέλει εντελώμενα, εφορίες και τράπεζες. Ωστοσο θα πληρωθούν απο τον φετινό προϋπολογισμο  και πιέζουμε το υπουργείο Οικονομικών  ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες μαζί τους. Αυτές τις μέρες περιμένω και τη διυπουργική απόφαση να περάσει από την εφημερίδα της κυβερνήσεως οπότε μέσα στην εβδομάδα αυτη, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή, το πολύ Δευτέρα να μπορέσω να τους φωνάξω για να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση. Αν αρνηθούν τα αστικά ΚΤΕΛ  να υπογράψουν μαζί μας τη σύμβαση, θα φωνάξω την ΕΣΑΜΕΑ να δω με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα”.

Ακούστε τι είπε στο newsit ο γ.γ. Πρόνοιας Γιώργος Κατριβάνος.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε